Premijer TK-a zatražio smjenu ministra unutrašnjih poslova

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić zatražio je smjenu ministra unutrašnjih poslova Alena Gadže zbog izjava koje je davao u medijima nakon hapšenje kriminalne grupe koju je predvodio Samir Aljukić, načelnik Uniformisane policije MUP-a Tuzlanskog kantona, kojem je Gutić dodijelio najviši policijski čin. U nastavku istrage, pripadnici Federalne uprave policije danas su iz MUP-a izuzeli obimnu dokumentaciju koja se, između ostalog, odnosi i na premijera Gutića, inače bivšeg ministra unutrašnjih poslova.Ovo je zahtjev za smjenu ministra unutrašnjih poslova Alena Gadže, koji je premijer Bego Gutić uputio predsjedniku Demokratske fronte:

pismo-tk

Kao glavni razlog navodi ministrove medijske istupe, nakon hapšenja kriminalne grupe Samira Aljukića, za koje smatra da destabiliziraju vladajuću koaliciju.

“Molim da preduzmete odgovarajuće aktivnosti s ciljem ograđivanja od navedenih radnji, kao i da u okviru odgovarajućih procedura razmotrite pitanje povlačenja prijedloga za kandidaturu, odnosno da date podršku za razrješenje istog s pozicije ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.”

Naime, Gadžo je u više navrata najavio odlučnu borbu protiv kriminala u MUP-u Tuzlanskog kantona, pa makar se radilo i o akualnom premijeru i njegovim ovdašnjim stranačkim mentorima.

“Bit će nastavljena nemilosrdna borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i nepotizma, kako drugdje tako i u MUP-u, bez obzira na to o kome se radi”, kaže Gadžo.

Zanimljivo je da su bezrezervnu podršku ministru Gadži u borbi protiv kriminala dali i obespravljeni radnici koji neće dopustiti ministrovu smjenu. “Sposobni smo i spremini da dignemo, ako treba, čitav kanton na noge, ali nećemo dati Alena Gadžu, ministra policije koji je krenuo u raščišćavanje kriminala u sopstvenim redovima”, poručuje Sakib Kopić iz Sindikata solidarnosti TK-a

“Nećemo to dozvoliti. Ako je neko radi svoj posao, počeo da hapsi kriminalce, hvala Bogu, nek hapsi, nek svako radi svoj posao”, ističe Emina Busuladžić iz Plenuma građana Tuzle.

Istraga protiv Aljukićeve kriminalne grupe je proširena.

A danas su pripadnici FUP-a izuzeli obimnu dokumentaciju iz MUP-a, koja se odnosi na sumnjive odluke visokopozicioniranih službenika MUP-a, među kojima je i dokumenatcija o aktualnom premijeru Begi Gutiću, bivšem ministru unutrašnjih poslova.

“Odnosi se na personal dosjea jednog aktuelnog i tri bivša pripadnika MUP-a. Sve je sprovedeno sukladno naredbi Općinskog suda u Tuzli i Tužilaštva TK-a”, pojašnjava Gadžo.

Zanimljivo je napomenuti da je današnja Skupština Tuzlanskog kantona prekinuta zbog protivljenja DF-a, koji je glasao na strani opozicije. FTV nezvanično saznaje da premijer Gutić traži novog koalicionog partnera u SBiH, koja se zvanično protivi ulasku u vlast.

 

 

(federalna.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.