PREMIJER ČAUŠEVIĆ POSJETIO OPĆINU KALESIJA

Općinu Kalesija danas je posjetila delegacija Vlade TK-a, na čelu sa premijerom Seadom Čauševićem. Pored premijera Čauševića,  u sastavu delegacije još su bili Mlađan Lazić, ministar finansija, Senija Bubić, ministrica za prostorno uređenje, Sead Hasić, ministar za rad i socijalnu politiku i Asim Aljić, ministar za boračka pitanja u Vladi TK-a.

 

Osnovni cilj ovog sastanka bio je da se izvršna vlast TK-a upozna sa realnim problemima sa kojima se susreću građani općine Kalesija i da se zajedničkim naporima ponađe način rješenja tih problema.

 

Nakon što je kantonalnu delegaciju upoznao sa trenutnim stanjem na području općine Kalesija, načelnik Omerović je kazao da u ovoj godini ne očekuje značajnija sredstva od Vlade TK-a, s obzirom na trenutni budžetski deficit, ali je ipak iskoristio priliku da predstavnike izvršne vlasti kantona upozna sa nekim od prioritetnih problema.

 

Prema njegovim riječima nephodan je što brži završetak radova na izgradnji fabrike vode na izvorištu „Krušik“ u Donjim Vukovijama, nastavak gradnje Gradske dvorane u Kalesiji i rješenja pristupnog puta za pravoslavno groblje u Gojčinu.

 

Premijer Čaušević je istakao da Vlada TK-a raspolaže sa minimalnim i nedovoljnim sredstvima, koja se mogu usmjeriti za razvojne projekte, ali da će, u skladu sa mogućnostima, pružiti podršku općini Kalesija u rješavanju nekih od najvažnijih problema.  On je još dodao da  će Vlada TK-a nastojati da, u saradnji sa općinom Kalesija,  privede kraju radove na izgradnji fabrike vode, dok bi se u narednom periodu trebao pronaći način da se obezbijede sredstva za dovršetak gradnje Gradske dvorane, za čiju je realizaciju potrebno izvodojiti više od dva miliona maraka.

 

Na sastanku je bilo riječi i o razvoju poljoprivredne prozvodnje i dodjeli u zakup državnog zemljišta na području općine Kalesija. Rečeno je da je potrebno iznaći najkvalitetnije rješenje  za dodjelu na koncesiju državnog poljoprivrednog zemljišta, s obzirom da je  interes za ulaganje u ovaj sektor iskazalo nekoliko inostranih investitora. Predstavnici kantonalne i općinske vlasti su se složili da se, prilikom dodjele u zakup državnog zemljišta, ne smije  ugoziti interes Farme „Spreča“ i individualnih poljoprivrednih proizvođača, koji već  obrađuju najveći dio poljoprivrednog zemljišta u Kalesiji.

 

Mirsad Zulić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: