PREMIJER ČAUŠEVIĆ POSJETIO FARMU SPREČA

Nakon dugogodišnjih problema u poslovanju, otpuštanja radnika i rasprodaje imovine, farmu „Spreča“ u Donjim Vukovijama je u procesu stečajnog poostupka kupio sarajevski „Milkos“, koji je na najboljem putu da ovu firmu  pretvori u najmoderniju farmu u regionu .

Farma „Spreča“ trenutno zapošljava 64 osobe i ima oko 620 muznih krava, 150 visokosteonih junica koje su uvezene, kao i 120 junica iz vlastite reprodukcije, te oko 320 grla manje kategorije. Do sada je u modernizaciju ove farme uloženo oko 15 miliona KM, a još uvijek su u planu mnoga druga ulaganja koja će doprinijeti razvoju ove farme. Farma trenutno obrađuje oko 350 hektara zemljišta, koja u poređenju sa planom razvoja nije dovoljna i predstavlja glavni problem na putu razvoja. Tim povodu u četvrtak  su farmu u Vukovijama  posjetili premijer TK-a, Sead Čaušević, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi TK-a, Imšir Škahić i načelnici općina Kalesija i Živinice, Rasim Omerović i Hasan Muratović.

Ovom prilikom pokrenuta je zajednička inicijativa da Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona pruže pomoć oko proširenja prostora, odnosno obezbjeđenja potrebnog zemljišta, za nesmetano funkcioniranje farme. Plan je, kako je istaknuto, u ovoj farmi imati oko pet hiljada grla stoke.

Načelnik općine Kalesija, Rasim Omerović je naveo da je farma u Donjim Vukovijama izuzetno značajna za razvoj poljoprivredne proizvodnje na području općine Kalesija, jer je osim značajnog broja zaposlenih, ova firma kroz kooperantski odnos a sa individualnim poljoprivrednim proizvođačima  kroz otkup mlijeka daje značajan  sveukupnom razvoju poljoprivrede na ovom području. Omerović je obećao da će općina Kalesija farmi Spreča obezbijediti dovoljnu količinu slobodnog  državnog poljoprivrednog zemljišta kako bi ova mogla nastaviti sa realizacijom plana razvoja.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: