Preliv preko brane Modrac 25 cm

Prema izvještaju Kantonalnog operativnog centra Civilne zaštite, obilne padavine su dovele do porasta vodostaja i povećanja poplavljenih površina.

Vodostaj na brani jezera Modrac u 7 sati iznosio je 200,32 m.n.m. (u odnosu na jučerašnje mjerenje viši je za 77 cm, kritična tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 76 m3/s a preliv preko brane je 25,6 m3/s ukupno 101,6 m3/s.

Poplave

Općina Tuzla
U ul. Bogumilska br. 19 uslijed klizanja terena izvršena je evakuacija 3 porodice u poslijepodnevnim satima koji su izmješteni kod familije.
U MZ Grabovica aktiviralo se klizište i suzilo korito potoka tako da se pravi- vještačka akumulacija koja je dostigla kritičan nivo.

Općina Kalesija
Na sijednici OŠCZ Kalesija u jutarnjim satima proglašeno stanje prirodne i druge nesreće.  Trenutno je na području Kalesije poplavljeno oko 150 Ha poljoprivrednog zemljišta.
Svi vodotoci su u porastu. Dubnička rijeka, Gribaja i Spreča se izlile iz svojih korita. U naselju Salkići, MZ Rainci, poplavljena su četiri stambena, i odnešena 2 mosta na Lipovačkoj rijeci. U naselju Prnjavor, poplavljen je jedan stambeni objekat. Pod vodom je i velika površina poljoprivrednog zemljišta. U MZ Tojšići rijeka Gribaja je poplavila pijacu „Bare“ i 6 objekata pod vodom i jedno skladište. U MZ Prnjavor riječica Palavranska poplavila 3 stambena objekta. Prekinuta putna komunikacija Kalesija Gojčin U 9,00 sati biće održana sijednica Štaba civilne zaštite Kalesija zbog situacije na terenu.

Općina Živinice
Na području općine Živinice poplavljeno je oko 200 Ha poljoprivrednog zemljišta.
Svi vodotoci su u porastu. Na području MZ Rudar u naselje Ciljuge 2, i MZ Litve naselje Golubinjak uslijed podizanja nivoa podzemnih voda, došlo je do plavljenja oko 100 stambenih objekata, gdje je voda ušla u kuće i pomoćne objekte. Također, i u naselju Križaljka, ugroženo je više stambenih objekata. Nizvodno od ušća Oskove, Spreča se već izlila iz svog korita. Ugrožena su naselja Barice, Strašanj, Suha i Šerići. U prekidu je putna komunikacija Suha-Ljubače a na ovom dijelu rijeka Spreča je poplavila i nekoliko stambenih objekata.Magirtralni put M-469 na dijelu puta Živinice- Dubrave otežano odvijanje saobraćaja. Lokalni potoci su poplavili nekoliko stambenih objekata na lokalitetu Bašigovaca i Gračanice.
Zbog situacije na terenu u ranim jutarnjim biće održana sijednica štaba civilne zaštite.

Općina Gračanica
Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu most Karanovac, jutros u 07,00 sati bio je 432 cm.
Na dijelu općine Gračanica, između MZ Miričina i MZ Stjepan Polje, Spreča se izlila iz korita i poplavila oko 120 Ha, poljoprivrednih površina. Na području MZ Orahovica, Orahovačka rijeka se izlila iz svog korita i ugrozila odvijanje saobraćaja na dijelu puta M – 4 Tuzla – Doboj, zbog visinie vode na pomenutoj saobraćajnici saobraćaj se odvija otežano. Na području MZ Pribava izlio se Pribavski potok i poplavio oko 50 stambenih objekata.

Općina Doboj Istok
Na području općine Doboj Istok poplavljeno oko 100 Ha poljoprivrednog zemljišta.
Na području općine Doboj Istok, u naselju Klokotnica i Brijesnica, poplavljeno je oko 25 stambenih objekata, od nabujalih lokalnih potoka.

Općina Banovići
Uslijed velikih prirodnih nepogoda, olujne kiše i grada (leda), koja je pogodila područje općine Banovići u periodu 30.05. – 31.05.2010. godine, OSCZ Banovići je zaprimila 19 pismenih prijava građana koje se odnose na nastalu štetu na stambenim i poslovnim objektima kao i na poljoprivrednim usjevima. 31.05.2010. na vanrednoj sjednici OŠCZ Banovići doneseni su zaključci da se odmah izvrši obilazak kritičnih mjesta i sagleda stanje ugroženosti kao i da se poduzmu sve potrebne mjere iz nadležnosti OŠCZ.

Općina Srebrenik
Na području MZ Špionica došlo do izlijevanja rijeke Tinje iz korita, poplavljeno je 9 stambenih objekata, 13 pomoćnih objekata i oko 75 ha poljoprivrednog zemljišta.
Vatrogasci su tokom noći angažovani da na poplavljenom području u naselju Bare sa pumpom crpe vodu.
Na lokalnom putu Srebrenik- Jasenice registrovan odron zemlje.
Juče je u prostorijama Vlade TK održana redovna sjednica KŠCZ. Na sjednici štaba razmatrana su pitanja iz oblasti zaštite i spašavanja i trenutne situacije na poplavljenim područjima na TK.

Klizišta
Gračanica:
Prijavljena su 2 klizišta na regionalnom putu Srebrenik, i G. Orahovica. Kao i 2 odrona puta u Pašalićima.
Klizišta prijavljena u G. Vukovijama 2 kom, Babina Luka 2, D Hrasno, Bulatovci i klizište Miljanovci – Čamabdići

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: