PREKO DVA MILIONA VJERNIKA ZAVRŠAVA OBRED HADŽA

Više od dva miliona muslimanskih vjernika započelo je u subotu u Mini, blizu Meke, obred kamenovanja kamenog stuba koji simbolizira šejtana, prvog dana muslimanskog praznika Kurban-bajrama.

Muškarci u bijeloj odjeći i žene u haljinama koje pokrivaju cijelo tijelo pristupili su obredu koji se sastoji u bacanju sedam kamenčića na veliki kameni stub prvog dana i 21-og kamenčića drugog i trećeg dana na tri stuba, veliki, srednji i mali.

Vjernici su proveli noć u dolini blizu Muzdalife, nakon što su cijeli dan molili u petak na Brdu Arefat. Početak obreda kamenovanja šejtana  odvija se prvog dana Kurban-bajrama ili proslave žrtvovanja. Hodočasnici više ne obavljaju ritual žrtvovanja nego plaćaju specijaliziranim agencijama koje dijele meso muslimanima u raznim zemljama.

Putevi između Kabbe, Arefata i Muzdelife preplavljeni su hadžijama u bijelim ihramima, i za sada nema informacija o bilo kakvim problemima. Nakon Mine, vjernici idu ka Kabbi, gdje obavljaju još jedan od osnovnih obreda hodočašća – tavaf. Nakon tavafa, vjernici se briju i skidaju ihrame, te tako stiču zvanje hadžije. Ove godine je na hadž došlo 2.085. 238 vjernika, od kojih su 389.053 iz inozemstva, a 696.185 iz Saudijskog kraljevstva.

BHRT

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: