Preko 5.000 izbeglica ušlo u Hrvatsku

Prema podacima Crvenog krsta u Hrvatsku je za 24 časa ušlo oko 5 400 izbjeglica. Oni od srijede ujutro pristižu u Hrvatsku autobusima iz Srbije nakon što su mađarske vlasti zatvorile granicu prema Srbiji. Idućih dana očekuje se još oko 4 hiljade izbjeglica.

Oni će biti smješteni u centre u Ježevu, Dugavama, Kutini, Sisku i Tovarniku.

Izbjeglice na granici u Tovarniku dočekuje Crveni krst, osigurava im hranu, piće i potrebnu pomoć.

Još jedan voz s petnaest vagona jutros je iz Tovarnika stigao u Dugo Selo, odakle su autobusima odvedeni u hotel Porin u zagrebačkim Dugavama gdje su inače smješteni tražitelji azila. Kapaciteti su skoro ispunjeni, ali ipak se tokom dana očekuje pristizanje novih izbjeglica.

Ministar unutrašnjih poslova Htvatske Rajko Ostojić sinoć je u Tovarniku izjavio da hrvatska policija ima potpunu kontrolu nad hrvatskom granicom, ali ukoliko migranti nastave pristizati u većem broju Hrvatska će morati razmisliti o drugačijem ponašanju.

Premijer Zoran Milanović izjavio je kako je Hrvatska potpuno spremna za prihvat izbjeglica te kako ih niko neće spriječiti da odu tamo gdje žele. Gostujući u Dnevniku 3 HTV-a ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić poručila je kako se Hrvatska može nositi s ‘nekoliko hiljda azilanata, no da nije spremna za desetke hiljada’.

Na današnjoj sjednici Vlade osniva se Stožer za koordinaciju aktivnosti u povodu dolaska migranata u Hrvatsku. Zbog izbjegličke krize sutra će se sastati i Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: