Prekinuta konstituirajuća sjednica Skupštine TK, Klub Bošnjaka bez dogovora o predsjedavajućem

Konstituirajuća sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona prekinuta je nakon što je Senad Alić (SDA) naveo kako tek oformljeni Klub Bošnjaka nema usaglašene stavove o tome ko će biti predsjedavajući, a ko zamjenici predsjedavajućeg tog zakonodavnog tijela.

“Sjednica će vjerovatno imati nekoliko nastavaka, ali će Klub Bošnjaka veoma brzo dostaviti svoje prijedloge”, kazao je Alić.

Za predsjednika Kluba Bošnjaka imenovan je Mehmed Bajraktarević, dok je Nerminka Aljukić izabrana za potpredsjednicu. U Klubu Srba je jedini član tog naroda Slađan Ilić, dok u novom sazivu Skupštine TK neće biti formirani Klub Hrvata i Klub ostalih, jer nema zastupnika koji su se tako izjasnili.

Skupštinu TK u naredne četiri godine sačinjavat će: Senad Alić, Rasim Dostović, Jasmina Lugavić, Mustafa Abdulahović, Mirsad Bećić, Azra Kahrimanović, Muamer Zukić, Suad Salibašić, Midhat Čaušević, Fetah Hujdur, Mirza Omerdić, Mehmed Bajraktarević, Narcisa Šiljegović (SDA), Dževad Hadžić, Nedžad Šečić, Slađan Ilić, Vehid Osmanović, Amila Hodžić, Elvis Baraković (SDP), Fuad Hadžimehmedović, Lejla Vuković, Nerminka Aljukić, Jasmin Rahimić (SBB), Sabid Zekan, Nedžada Avdić, Lejla Didik – Sarajlić, Demir Beganović (DF), Asmir Hasić, Kasim Husić, Fuad Imamović (S BiH), Samir Kamenjaković, Mersed Šerifović (NS Radom za boljitak), Mirsad Selimović i Mirza Sakić (BPS SH).

U izboru predsjednika i potpredsjednika Kluba bošnjačkog naroda poslanici DF-a ostali su suzdržani, dok su ostali prisutni iz reda bošnjačkog naroda glasali za. Uzdržanost poslanika DF-a nagovijestilo je da još uvijek nije dovoljno učvršćen sporazum SDA i DF-a o formiranju vlasti u Tuzlanskom Kantonu.

Inače, prije prekida sjednice poslanicima se obratio Sakib Kopić predstavnik sindikata “Solidarnost” koji je pročitao poznati proglas iz predizborne kampanje s upozorenjem da će svaku vlast i svaku većinu u TK rušiti ne budu li radili u interesu naroda i građana, na što su se danas obavezali dajući poslaničku zakletvu. Sjednica je prekinuta i njen nastavak se očekuje narednih dana kada bi trebalo doći do izbora skupštinskog rukovodstva kao i do izbora delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta.

 

(Klix/Avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.