Predstavnici nove vijećničke većine tvrde: U Kalesiji se ništa ne radi, blokirani su projekti…

U Općinskom vijeću Kalesija je formirana nova vijećnička većina koju će činiti 14 vijećnika, a u toku su razgovori da se većina proširi  na 17 vijećnika, potvrdili su predsjednici Klubova SDP-a, NSRZB, Kluba samostalnih vijećnika “Za bolju Kalesiju” i SBB-a.

U sklopu novoformirane većine nalazit će se 5 vijećnika SDP-a, 4 vijećnika Kluba samostalnih vijećnika “Za bolju Kalesiju” , 3 vijećnika iz Narodne stranke radom za boljitak i 2 vijećnika SBB-a. Prema riječima Muje Mujkića (Klub samostalnih vijećnika “Za bolju Kalesiju”) novoj većini bi se mogli priključiti Meho Suljkanović, vijećnik iz reda nacionalne manjine, Ramiz Baručić – SDU i Muhamed Alić – A SDA. U toj varijanti vijećnička većina bi brojala 17 vijećnika.

Prvi korak koji će načiniti nova parlamentarna većina bit će donošenje Odluke o razrješenju predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija, Esada Čanića (SBiH) i pokretanje inicijative za opoziv načelnika, Nedžada Džafića (SDA), navedeno je, između ostalog,  u zahtjevu upućenom predsjedavajućem vijeća od kojeg grupa od 10 potpisanih vijećnika traži zakazivanje sjednice Općinskog vijeća.

Prema riječima Muhameda Osmanovića (predsjednik Kluba SDP-a) razlozi pokretanja smjena načelnika Džafića i predsjedavajućeg vijeća Čanića su loši dosadašnji rezultati i slaba realizacija veoma značajnih projekata za općinu Kalesija.

– Već je prošlo 100 dana od potvrde izbornog rezultata u Kalesiji a ne vide se nikakvi pomaci u realizaciji projekata. Sve ono što se trenutno radi u Kalesiji odnosi se na projekte koji su ranije započeti i za koje su obezbijeđena sredstva prije dolaska načelnika Džafića.  Oni se bave sami sobom i novim upošljavanjem svojih kadrova u javna preduzeća. U Kalesiji je mnogo problema, a nema nikakvih novih projekata. Postoje čak i neka saznanja da se odbacuju projekti za koje je ranije obezbjeđen novac, poput projekta izrade kanalizacione mreže za čiju realizaciju je bilo odobreno milion maraka iz Slovenije. Izgleda da je taj projekat propao zahvaljujući načelniku Džafiću, kazao je Osmanović.

Sličnog mišljenja je i Zijad Suljkanović (predsjednik Kluba NSRZB) koji smatra da se u općini Kalesija ništa ne radi.

– Ovdje je sve stalo. Niko ništa ne radi. Načelnik Džafić nije ispoštovao ništa od onog što smo dogovarali prilikom sastavljanja većine. Zbog toga smo odlučili izaći iz takve većine i priključiti se drugoj grupi vijećnika.  Imali smo obećanje da će predsjedavajući biti volonter, da će doći do ujedinjenja BKC-a i Gradske biblioteke i još niz  obećanja koja se odnose na uštede u budžetu. Nažalost,ništa od obećanog nije ispoštovano, rekao je Zijad Suljkanović i dodao da isto mišljenje dijela i druga dva vijećnika ove stranke, Kadira Suljkanović i Elvir Brkić.

Mujo Mukić (predsjednik Kluba samostalnih vijećnika “Za bolju Kalesiji”) ističe da je krajnje vrijeme da se poduzmu određene mjere kako bi se nešto učinilo za boljitak Kalesije.

– Manja će biti šteta da smjenimo načelnika i predsjedavajućeg vijeća, nego da oni i dalje vladaju Kalesijom, jer će tako pričiniti mnogo veću štetu za budžet. Građani općine Kalesija su pogriješili kada su Nedžada Džafića izabrali za načelnika općine i sada im nudimo priliku da isprave grešku. Svi naši racionalni i dobronamjerni prijedlozi koji idu u korist građana općine Kalesija su bili odbačeni. Naše inicijative su ignorisane, a dosadašnja većina je u više navrata demonstrirala silu, donošenjem nekih nezakonith odluka. Ništa se ne radi, a brojni projekti su blokirani i tome se mora stati u kraj, govori Mujkić.

Iako se ne nalaze na spisku od deset potpisnika zahtjeva za održavanjem sjednice vijeća, novoformiranoj vijećničkoj većini su se priključili i vijećnici SBB-a.

– U potpunosti podržavamo zahtjeve koji su upućeni prema predsjedavajućem vijeća i dio smo nove većine, rekao je Edis Sakić (predsjednik kluba SBB-a), koji je potvrdio da njegovo mišljenje dijeli i drugi vijećnik ove stranke Fikret Suljkanović. Sakić je na kraju dodao da vijećnici SBB-a samo iz tehničkih razloga nisu bili u mogućnosti da stave svoj potpis na predložene inicijative.

 

 

(Radio Feral)

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: