PREDSTAVNICI KLUBOVA USVAJAJU STATUT I SKIDAJU SUSPENZIJU

U sarajevskom “Holiday inu” je pao statut, a u bečkom hotelu “NH” na aerodromu “Wiena” počinje nova era bh. nogometa. U ponedjeljak u deset sati “prijelazna” nogometna vlada, ozvaničena u Komitet za normalizaciju imat će prvi radni sastanak sa svojim šefovima iz UEFA – e i FIFA -e. Rudi Zavrl će u Beču dočekati “šestorku” iz BiH: Ivicu Osima, Dragana Kulinu, Seada Kajtaza, Ivana Beusa, Darka Ljubojevića i Elvedina Begića. Komitet će biti popunjen sa eskpertima za krizne situacije koje će delegirati UEFA i FIFA.

 

Proteklih dana u javnosti se vrtilo dvadesetak imena “Od Triglava do Đevđelije”, poput Ivana Ćurkovića, Dušana Maravića, Save Miloševića, Faruka Hadžibegića, Mehmeda Baždarevića, te domaćih snaga Mirsada Fazlagića, Vlatka Glavaša, Fuada Muzurovića, Josipa Katalinskog, Elvira Bolića, Sergeja Barbareza, Muhameda Konjića, Predraga Pašića, Slobodana Karalića.., kao mogućih spasioca bh. nogometa.

 

Iako se radi o respektabilnim imenima, nekad proslavljenim asovima bh i evropskog nogometa, niko od spomenutih nije dobio mjesto u Komitetu, što ostavlja prostor za sumnju u dobre namjere čelnika UEFA -e i FIFA -e da na ovim prostorima naprave Savez po svjetskim standardima.

 

Nakon suspenzije NSBiH u javnosti se stidljivo nagovještavao ” povratak otpisanih”, odnosno nekih sportskih radnika, trenera, nekadašnjih dužnosnika Saveza koji su kažnjeni, uglavnom zbog verbalnog delikta. Navodno je najviše šansi za mjesto u Komitetu imao Nijaz Gracić, predsjednik Olimpika, ali je njegov izbor “minirao” neko blizak UEFA -i i FIFA -i.

 

Također se očekivalo da bi se u nekim kombinacijama mogao naći Šener Bajramović, profi trener, magistar nogometa, bivši selektor mlade i olimpijske reprezentacije, koji uz to govori više jezika nego što Predsjedništvo NSBiH broji članova. I Bajramović je izbrisan sa popisa potencijalnih novih kadrova. Neki su priželjkivali povratak u nogometne vode Fuada Kasumovića, zamjenika ministra finansija u Vijeću ministra, koji je kažnjen od strane pojedinaca iz NSBiH što je ukazivao na negativnosti i javašluk, koji su “eksperti” iz Niona tek nedavno “otkrili”.

 

“San” saznaje kako je proteklih dana bilo optuživanja i podmetanja nekima, koji su bili sigurni kandidati za članstvo u Komitetu, da su faksovi sa optužbama zatrpavali urede Marsela Benca i Eve Paskie, da se nisu birala sredstva kako bi se izborila što bolja pozicija, a na štetu drugoga.

 

Izbor Ivice Osima je pun pogodak i to je”melem na ranu”, nešto najbolje što se moglo desiti nakon suspenzije. Suvišno je bilo šta pričati o Osimu, jer se radi o autoritetu i stručnjaku svjetske reputacije. Sead Kajtat i Darko Ljubojević su prava osvježenja, i najmlađi u Komitetu, igrači sa zavidnim karijerama, bez i jedne mrlje u karijeri. Po nekima dvojben je izbor Dragana Kuline, koji je bio kažnjen od strane NSBiH zbog fizičkog napada na kontrolora Marka Mrkića iz Lipnice.

 

Kulina slovi kao umjerena struja u RS, koji je Slaviju doveo u Evropu. Doduše, evropske utakmice Slavije bile su pod istragom istražitelja UEFA -e, zbog navodnih namještanja, a za potrebe kladioničarske mafije. I Ivan Beus je iznenađenje, ali su u Nionu dugo vijećali između Josipa Bevande i Zlatana Mije Jelića, predvodnika “tvrde” hrvatske struje, izabrali umjerenog Beusa. Navodno na preporuku Marjana Kvesića i Ivana Ćurkovića, koji je lični prijatelj Mišela Platinija.

 

Imenovanje Elvedina Begića samo je za neupućene iznenađenje. Radi se o sportskom radniku jedinom koji, samo on zna kako, ima istomišljenike u bošnjačkom, hrvatskom i srpskom korpusu. Nije to sve, Begić je jedini “oko” NSBiH održavao veze sa navijačima BiH. Kao takav slovio je kao čovjek od povjerenja Benca i drugih koji su proteklih godina dolazili u BiH.

 

Bilo kako bilo, u Beču će se praviti strategija za usvajanje Statuta i skidanje suspenzije. Saznajemo kako taj posao neće biti na staroj skupštini, već na delegatima koje će delegirati premijerligaški klubovi, a ne kao što je bilo do sada da nogometne provincije bez ijednog premijerligaša u “krovnu” skupštinu daju po četiri delegata. Računa se da će klubovi, kojima je suspenzija omča oko vrata, lakše prihvatiti statut, od nogometnih anonimusa koji su na sarajevskoj skupštini glasali po volji nekih političkih moćnika.

 

 

Zašto je odustao Fazlagić

 

Saznajemo kako je Eva Paskie izrazila žaljenje što je članstvo u Komitetu za normalizaciju odbio Said Fazlagić, generalni menadžer u Olimpijskom komitetu BiH. Fazlagić je prvobitno pristao na članstvo, a onda je preko noći zahvalio na ponudi zbog “sukoba interesa”. Po jednoj verziji u OKBiH nipošto nisu željeli ostati bez Fazlagića, a po drugoj ovaj ambicizoni sportski radnik je odustao radi “mira u kući”.

 

Čiji je Pašić?

 

Predrag Pašić, bivši jugoslovenski reprezentativac BiH i nekad vrsno krilo Sarajeva i Štutgarta slovio je kao siguran član prijelazne nogometne vlade. Godinama je poput neustrašivog deminera Pašić ukazivao, prozivao, predlagao, ulazio u verbalne sukobe, sve kako bi isprovocirao promjene na bolje. Poturao je svoja leđa kada su se mnogi skrivali, a onda je shvatio da je njegov izbor propao jer nije “legitiman” predstavnik srpskog naroda. Pašić se upravo borio protiv politizacije u sportu, protiv nacionalnog ključa, nadajući se da će UEFA Komitet praviti po reputaciji kandidata, a ne po njihovoj nacionalnosti.

 

(Sinan Sinanović/SAN)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: