Predstavljena većina u novom sazivu Općinskog vijeća Kalesija

Vijećnička većina u novom sazivu Oopćinskog vijeća Kalesija brojat će 16 vijećnika. U vijećnikoj većini će biti pet vijećnika Nezavisne liste Sead Džafić, četiri vijećnika SDP-a, po tri vijećnika GDS-a i BPS-a i vijećnik A SDA.

Predstavnici novoformirane vijećnike većine danas su u Kalesiji potpisali Platformu oko koje su se ujedinili i koja će biti osnova funkcionisanja nove vlasti u Kalesiji.

Tako će SDA, nakon što je na lokalnim izborima izgubila poziciju načelnika, poslije 26 godina vladavine prvi put biti u opoziciji na području kalesijske općine. Pored sedam vijećnika SDA u opoziciji ostaju tri vijećnika SBiH i vijećnik SBB-a.

Predstavljajući dijelove Platforme, novi načelnik općine Kalesija Sead Džafić je kazao da će predsjedavajući vijeća biti volonter, a da je najveći dio Platforme posvećen stvaranju uslova za brža zapošljavanja, investicije u privredi, poljoprivredi i otvaranje novih radnih mjesta.

Funkcionalniji i kvalitetniji rad općinske administracije, također je  jedan od bitnijih segmenata Platforme oko koje se okupila vijećnička većina.

Istaknuto je da će se, nakon konstituisanja novog saziva Općinskog vijeća odmah pristupiti izgradi Nacrta budžeta za narednu godinu, a kako bi se ispoštovali rokovi bit će,najvjerovatnije, skraćen rok za javnu raspravu po Nacrtu budžeta.

U odnosu na dosadašnju praksu, u novom budžetu bi trebalo biti više sredstava za poticaje zapošljavanju i samozapošljavanju, poljoprivredi i stipendiranje učenika i studenata.

Predstavnici političkih subjekata su još istakli da će od naredne godine doći do ujedinjenja BKC-a i Gradske biblioteke. Formirat će se novo preduzeća u sklopu kojeg će, pored BKC-a i biblioteke biti i Gradska dvorana u Kalesiji.

Nakon što CIK BiH dodijeli certifikate novoizabranom načelniku i vijećnicima održat će se konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća, kojom će predsjedavati Galib Softić, kao najstariji vijećnik u novom sazivu, a nakon toga će se na prvoj redovnoj sjednici izabrati novo rukovodstvo vijeća.

Popisivanju Platforme prisustvovali su : Sead Džafić, novi načelnik općine Kalesija, Fikret Suljkanović, predstavnik Nezavisne liste Sead DŽafić, Muhamed Osmanović (SDP), Rasim Omerović (GDS), Jasmin Osmančević i Rašid Vildić (BPS) i Suad Musić ( A SDA).

FOTO:

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: