Predsjednici kalesijskih stranaka bi najradije u Skupštinu TK-a

Bliži se početak preizborne kampanje za opće izbore u BiH, koji će se održati 03.oktobra 2010. godine. Nakon što su  političke partije prijavile učešće na oktobarskim izborima, ovih dana akcena je stavljen na izbor kandidata koji će se naći na kandidatskim listama za predstojeće izbore. Neki politički subjekti su već u završnoj fazi kreiranja listi, dok bi druge stranke uskoro trebale početi sa izborom kandidata. Kada ju u pitanju općina Kalesija, nezvanično saznajemo, da su dvije najjače političke stranke, SDA i SDP-e već su zavšile posao u vezi sa prijedlogom kandidata koji će se naći na listama za Skupštinu TK-a, Predstavnički dom Parlamenta FBiH i Parlamentarnu Skupštinu BiH.

Predsjednici općinskih organizacija, Nedžad Džafić (SDA) i Dževad Hadžić (SDP-e) bit će kandidati za Skupštinu TK-a. Za ovaj nivo zakonodavne vlasti TK-a SDA će još kandidovati Asima dr.Musića, koji trenutno obnaša dužnost ministra zdravstva u Vladi TK-a i Selmu Imamović iz Lipovica, profesoricu tjelesnog odgoja.

Na listi SDP-a za Skupštinu TK-a, pored predsjednika stranke Dževada Hadžića, još će se naći Senad Šmigalović iz Tojšića, nosilac najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ i  Jasminka Suljić, studentica iz Gornjih Rainaca.  Što se tiče Federalnog parlamenta, najvjerovatnije zadovoljne dosadašnjim radom, obje stranke su odlučile kandidovati aktuelne poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Ramiz Zahiovića (SDP-e) i Fadila Hamzića (SDA). Kandidat SDA za državni parlament je Enver Jukanović, trenutno na poziciji direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla i bivši načelnik općine Kalesija, dok je SDP-e za najviši orgna vlasti u BiH predložio Sulejmana Gutića, dugogodišnjeg predsjednika stranke, koji je protekle četiri godine bio poslanik u Skupštini TK-a.

Mehmed Suljkanović, predsjednik Stranke za BiH Kalesija najvjerovatnije će pokušati po treći put obezbijediti dovoljan broj glasova za mjesto polanika u Skupštinu TK-a, dok bi dr. Sead Omerbegović, ministar MUP-a TK-a mogao biti kandidat ove stranke za Parlament FBiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: