Predloženi budžet općine Kalesija manji za 864 hiljade KM

Predsjedavajući  vijeća, Nedžad Džafić zakazao je 22.redovnu sjednicu Općinskog vijeća Kalesija, koja će se održati u četvrtak, 25.decembra. Na dnevnom redu ove sjednice naći će se osam tačaka.

Nakon  usvajanja Nacrta i obavljene javne rasprave, vijećnicima je ponuđen prijedlog Odluke budžeta općine Kalesija za 2015. godinu. Predloženi budžet za narednu godinu iznosi 8 miliona i 560 hiljada KM, što je manje za 864 hiljade KM u odnosu na ovogodišnji budžet. Razlozi umanjenja budžeta se prije svega ogledaju u manjim procjenama grantova sa viših nivoa vlasti. Što se tiče značajnih kapitalnih ulaganja za narednu godinu, najviše novca bit će utrošeno za nastavak gradnje Gradske dvorane u Kalesiji u iznosu od 515 hiljada KM, dok će za projekat izgradnje kanalizacione mreže iz budžeta biti izdvojeno 500 hiljada KM. Za izgradnju vodovoda u naseljenim mjestima Babajići i Kundakovići planirano je 210 hiljada KM, dok će se po 100 hiljada maraka izdvojiti za  hidrogeološka istraživanja pitkih podzemnih voda, adaptaciju objekata po mjesnim zajednicama i gradnju zgrade za potrebe JP „Vodovod i kanalizacija“ – Kalesija. Isti iznos planiran je i za asfaltiranje lokalnih puteva na području općine Kalesija. Sportsta udruženja će i u 2015.godini imati na raspolaganju 170 hiljada KM, dok će za stipendiranje učenika i studenta, kao i prošle godine, biti namijenjeno 90 hiljada KM.

Pored Odluke o budžetu, pred vijećnicima će se još naći Odluka o izvršenju budžeta, Odluka o izmjenama Odluke izbora članova vijeća Mjesnih zajednica i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o usvajanju i provođenju Plana parcelacije “Industrijska zona” Kalesija.

Na ovoj sjednici vijeća razmatrat će se i Program rada Općinskog vijeća, načelnika i  Općinskog pravobranilaštva Kalesija za 2015.godinu.

Općinsko vijeće bi se trebalo izjasniti i o Programu rada za 2015.godinu, Centra za socijalni rad, Gradske biblioteke, Doma zdravlja, BKC-a, Vodovoda i kanalizacije, Veterinarske stanice i KP «Komunalac» DD Kalesija.

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: