PPDIVUT: Zatražit će se hitna revizija privatizacije Hotela ˝Tuzla˝ i Farme “Spreča”

Sindikalno povjereništvo Tuzlanskog kantona članova Sindikata PPDIVUT BiH danas je održalo sastanak u Tuzli na kojem je raspravljano o položaju radnika u pravnim subjektima u kojima se krše radnička prava i vrši klasičan mobing.

Kao primjeri navedeni su slučajevi u hotelu „Tuzla“, Farmi krava „Spreča“ Kalesija itd.

Povjereniku farme krava „Spreča“ Hasanu Sakiću je zbog sindikalnog djelovanja raskinut ugovor o radu, koji je nakon intervencije inspekcije rada, a na zahtjev Sindikata, vraćen na posao, saopćeno je iz Sindikata PPDIVUT.

Donesen je zaključak da se premijeru Tuzlanskog kantona uputi zahtjev za hitan sastanak, na kojem bi se ukazalo na propuste u određenim kompanijama, poput farme krava „Spreča“ u Kalesiji koja je u vlasništvu sarajevske mljekare Milkos, hotela „Tuzla“ u Tuzli, koji je u vlasništvu Ram Investa iz Slovenije i drugih.

Na tom sastanku zatražit će se hitno uvođenje revizije privatizacije hotela „Tuzla“ u kojem je, kako se dodaje u saopćenju, sve manje radničkih prava, a sve više anarhije i mobinga neviđenih razmjera i unutrašnjih sukoba.

S premijerom će se razgovarati i o crnom tržištu rada i prometa robe koje je uzelo toliko maha da ugrožava normalan rad. Zatražit će se povećanje inspekcijskog nadzora nad cijelim prostorom Tuzlanskog kantona.

Također, posebna pažnja će biti posvećena spremnosti i mogućnostima Vlade Tuzlanskog kantona da u slučaju enormnog poskupljenja hrane interveniše na tržištu s određenim poljoprivredno- prehrambenim proizvodima. Zahtijevat će se i priprema Vlade TK-a za adekvatan odgovor na poremećaj na tržištu, saopćeno je iz Informativne služba samostalnog sindikata PPDIVUTBiH.

Današnjem sastanku, kojim je predsjedavala kantonalna povjerenica Sevleta Kabil, prisustvovao je i predsjednik Sindikata PPDIVUT BiH Mehmed Avdagić.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: