Povećan broj dojenčadi s respiratornim oboljenjima u TK

U protekloj godini na području Tuzlanskog kantona (TK) registrirano je povećanje broja dojenčadi, odnosno beba starih do godinu dana, koje imaju probleme s bolestima organa za disanje, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) u Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Ova populacija djece od akutne respiratorne infekcije obolijeva između pet i sedam puta godišnje.

Dvomjesečna Lamija Čergić iz Banovića primljena je u Kliniku za dječije bolesti sa simptomima kašlja, a ljekari su ustanovili da ima upalu pluća.

“Mnogo je kašljala, ali nije imala temperaturu. Ovdje smo šesti dan i vidim da se kćerka bolje osjeća. Mislim da bismo uskoro mogle ići kući”, izjavila je Aida Čergić, Lamijina majka.

Pedijatrica Selma Selimović kazala je da je u Klinici za dječije bolesti, u kojoj se liječe djeca od rođenja do 15. godine života, od 1. septembra prošle godine do 26. februara u prijemu pregledano 1.230 mališana i oni su, uz preporučenu terapiju, vraćeni kući. U Specijalističkoj pulmološkoj ambulanti pregledano je 1.250 pacijenata. Kroz dnevnu bolnicu prošlo ih je 572, a hospitalizirano je 227 mališana.

(Anadolija)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: