POTPREDSJEDNIK FEDERACIJE BIH POSJETIO TUZLANSKI KANTON

Potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić posjetio je danas Tuzlanski kanton gdje se u prostorijama Vlade sastao s premijerom TK-a Seadom Čauševićem i načelnikom Općine Tuzla Jasminom Imamovićem.

Premijer Čaušević i načelnik Imamović su potpredsjednika informirali o stanju u Tuzli i Tuzlanskom kantonu, do sada provedenim aktivnostima, strateškim pravcima razvoja, ali i problemima s kojim se Tuzlanski kanton i općine koje mu pripadaju susreću.

Posebna pažnja posvećena je realiziranju ideje izgradnje autoceste Orašje – Tuzla – Žepče, čime bi se velikim dijelom prometno deblokirao Tuzlanski kanton.

Kako je istaknuo Pudarić, izrada idejnog rješenja je u završnoj fazi i u narednom razdoblju vlasti na razini Federacije Bosne i Hercegovine će se još snažnije uključiti u realiziranje ovog projekta.

“Projekti ovog tipa se ne mogu rješavati ‘preko noći’. Za njihovo realiziranje potrebno je izvjesno vrijeme, ali ćemo se truditi da do kraja mandata započnemo i s građevinskim radovima na izgradnji ove dionice autoputa”, istaknuo je potpredsjednik Pudarić.

Također, na sastanku je razgovarano o investicijama i budućim ulaganjima u elektro-energetski sektor, a zajednički stav učesnika današnjeg sastanka je da investicijska ulaganja moraju biti praćena i rješavanjima pitanja naknada za zagađivanje od strane termoenergetskih postrojenja.

Osim planova i investicija, nezaobilazna tema bili su i problemi kompanija s područja Tuzlanskog kantona. Potpredsjednik Pudarić je istaknuo da Vlada Federacije usko surađuje s Vladom TK-a, te da će zajednički u skladu sa važećim zakonskim rješenjima nastojati iznaći načine da se pomogne prvrednim subjektima kojima je ta pomoć potrebna s posebnim akcentom na rješavanje radno-pravnog i socijalnog statusa radnika.

Po završetku sastanka, premijer Čaušević i načelnik Imamović su u društvu potpredsjednika Pudarića obišli štand za prikupljanje knjiga u okviru projekta “Hiljadu knjiga za Uskoplje, tisuću knjiga za Gornji Vakuf” te podržali ovaj projekt čiji je pokrovitelj Pudarić.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: