Potpisani ugovori za izgradnju tri kuće u Kalesiji (FOTO)

Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice je, nakon obavljenog javnog poziva, izabralo tri korisnika iz reda povratničke populacije sa područja općine Kalesija sa kojima su potpisani ugovori o izgradnji stambenih objakata. Građevinski materijal za izgradnju kuća dobit će Kada Osmančević i Miladin Popović povratnici iz Gojčina, dok će Amira Halilović iz Memića dobiti izgrađeni stambeni objekat po principu „ključ  ruke“.

Po riječima Ismeta Mešića, načelnika općine Kalesija po ovlaštenju, na javni poziv se prijavio veliki broj aplikanata, ali je Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglce FBiH, na osnovu ranije utvrđenih kriterija, izabralo najugroženije porodice koje nisu imale riješeno stambeno pitanje.

7

„Naši korisnici su danas radosni. Napokon su dočekali da i oni mogu da završe, odnosno da započnu izgradnju svojih stambenih objekata i poslije niza godina riješe stambene pitanje“, kazao je Mešić.

Korisnici donacija su izrazili veliku zahvalnost ministru Edinu Ramiću i načelnik po ovlaštenu Ismetu Mešiću, a neki od njih nisu mogli sakriti suze, jer će napokon imati vlastiti krov nad glavom.

Posebno emitivna je bila Amira Halilović, supruga poginulog borca, koja sa dva sina, od kojih je Mirza Halilović sa posebnim potrebama, već skoro dvadesetak godina  živi u kolektivnom izbjegličkom centru u Memićima.

4

„Ova donacija za mene znači svu sreću ovog svijeta. Najsretniji mi je današnji dan. Ne mogu vam opisati koliko mi znači što ću konačno imati svoju kuću. Do sada sam živjela u kolektivnom centru i moja najveća sreća će biti kad napustim taj objekat. Ipak, moram se zahvaliti ljudma u općini Kalesija koji su nam omogućli da godinama žvimo u tim prostorijama. Šta bi da nam nije bilo tog kolektivnog centra“, govori Amira Halilović, koja je već ranije kupila plac za koji je završila građevinsku dozvolu za gradnju kuće.

Građevinski materijal za izgradnju kuće dobit će i Miladin Popović, koji  je jedan od prvih povratnika srpske naionalnosti koji se vratio na svoje imanje u Gojčinu. Kuća mu je porušena tokom ratnih dejstava, a do sada je živio u improviziranom pomoćnom objektu.

6

„Svaka čast. Hvala dobrim ljudima koji su mi pomogli, a ja nisam ni bjež’o iz Gojčina nikada. Živio sam tamo i tokom ranih dejstava. Sa ovom donacijom ću napraviti kuću da mi imaju gdje djeca i unučadi doći. Još mi je bolje što ću dobiti građevinski materijal jer sam građevinac i sam ću svoju kuću polako graditi. Hvala svima a posebno Ismetu Mešiću koji je sa nama svaki dan u Gojčinu i zna naše probleme,  kaže Popović.

Kada Osmančević iz Gojčina kaže da je mnogo propatila u žvotu, ali se nada da će umrijeti u svojoj kući.

5

„Patim kako mi je muž umro, već 38 godina. Otimaju mi drugi moju kuću, moju zemlju, moje sve. Hoću da umrem u svojoj kući. Živi rob nije patio k’o ja, žali se starica Kada Osmančević.

Suze na licu nije mogao sakriti ni Mirza Halilović, kojeg u Kalesiji mnogi znaju po nadimku „Riki“, a koji se posebno zahvalio ministru Edinu Ramiću  i načelniku po ovlaštenju Ismetu Mešiću, koji su mu omogućili da dobije svoju kuću.

11

Odmah nakon potpisivanja ugovora sa korsnicima uslijedit će izbor dobavljača građevinskog materijala, tako da se očekuje da će do kraja građevinske sezone objekti biti završeni.

 


Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: