Potpisani ugovori o gradnji novih 14 kuća na području općine Kalesija (Foto)

U sklopu projekta trajnog zbrinjavanja porodica čije su kuće uništene tokom prošlogodišnjih poplava i klizišta danas su u općini Kalesija potpisani ugovori o izgradnji novih stambenih jedinica za 14 porodica s područja kalesijske općine. Projekat,  čija ukupna vrijednost prelazi 600 hiljada KM,  potpisali su predstavnici UNDP-a, općine Kalesija i korisnika ove donacije.

Na ovaj način će porodice, koje su usljed klizišta ostale bez svojih domova, već na proljeće naredne godine imati krov nad glavom. Stambeni objekti će se graditi u Zatesu i Memićima, na lokacijama koje je općina Kalesija ranije dodijelila za ovu kategoriju stanovništva.

Radovi na izgradnji 14 stambenih objekata će početi sredinom narednog mjeseca, a  najkasnije za četiri mjeseca kuće bi trebale biti useljive.

Veličina stambenih objekata ovisi od broja članova domaćinstva, a svaka kuća će imati centralno grijanje i solarne panele za sanitarno zagrijavanje vode.

Pojedinačna vrijednost kuća u prosjeku iznosi između 43 i 44 hiljade KM, a gradit će se po sistemu ključ u ruke.

Po prvi put nakon dužeg vremena danas se na licima članovima porodica koje su ostale bez svojih imanja vidio osmjeh na licu. Mnogi od njih nisu skrivali radost jer su, kako kažu, već izgubili svaku nadu da će u dogledno vrijeme imati vlastiti dom.

– Moja kuća je potpuno uništena, a klizište mi je ostatke kuće odnijelo na susjedni plac, udaljen 70 metara. Od općine Kalesija sam dobio 500 kvadrata zemljišta u Zatesu i danas sam potpisao ugovor o gradnji nove kuće. Presretan sam zbog toga, a posebno zbog činjenice da kuće neće biti montažne već da će se pristupiti čvrstoj gradnji“, kazao nam je Salkan Salčinović iz Horozovine, koji se zahvalio predstavnicima UNDP-a i općine Kalesija.

Slično razmišljaju i ostali građani, koji će nakon dužeg vremena imati vlastiti dom.

–  Klizište mi je 16.maja prošle godine za samo dva sata potpuno uništilo  sve što sam gradio 27 godina. Danas mi je drugi rođendan.  Sretan sam, iako sam već bio izgubio svaku nadu da će moja tročlana porodica ponovo imati svoju kuću“, ističe Halil Mujanović iz Kikača, čija će se kuća graditi u Zatesu.

Prema riječima Ismeta Mešića, koji ovih dana zbog bolesti mijenja općinskog načelnika, građani sa ugroženih područja neće imati nikakve dodatne investicije, jer se općina Kalesija obavezala da će urediti kompletnu infrastrukturu u ovim naseljima

– Općina Kalesija će se potruditi da u što skorije vrijeme obezbijedi neophodne uslove za život na dodijeljenim lokacija u Zatesu i Memićima. Već smo uredili pristupne puteve, a danas smo potpisali ugovor za vodosnadbijevanje naselja Zates. U toku su razgovori sa predstvnicima kalesijske poslovnice elektrodistribucije o aktivnostima za priključenje struje u Zatesu i Memićima, naglasio je Mešić, koji se zahvalio predstavnicima UNDP-a, koji su prepoznali značaj ovog problema i sa kojima općina Kalesija ima izuzetno dobru saradnju.

Kompletan projekat će biti realiziran zahvaljajući sredstvima USAID-a i UNDP-, kao implementatora projekta i općine Kalesija, koja je za ove namjene izdvojila oko 70 hiljada KM (pojedinačno oko 5 hiljada KM po stambenoj jedinici).  Izvođač radova biti preduzeće Romex iz Srebrenika.

Inače, na ovaj projekat ukupno je aplicirano 29 porodica, a osvnovni kriteriji za izbor korisnika bila je socijalna karta i broj članova domaćinstva.

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: