POTPISANI UGOVORI O DODJELI SREDSTAVA ZA PODRŠKU POVRATKU

Ugovore o donaciji finansijskih sredstava za održiv povratak danas je sa predstavnicima  udruženja i privrednih subjekata potpisao ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Samir Ništović. Radi se o realizaciji projekta „Projekti održivog povratka“ za što je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku  i povratak Tuzlanskog kantona ranije raspisalo Javni oglas. Kada su u pitanju neprofitne organizacije, za njihove aktivnosti pri pomoći povratnicima dodijeljeno je 16.000,00 KM, a sredstva su dobili Udruženje inovatora TK, SGV-Pokret za ravnopravnost u TK, Udruženje za održiv povratak u TK, UG poljoprivrednika „Agrorazvoj“ Kalesija, „Crveni križ“općine Živinice, Udruženje za održiv povratak Podrinja Zvornik, UG “Povratak i održiv povratak” Bijeljina, Udruženje prognanika „Gornja Spreča“ Kalesija, Udruženje poljoprivrednika-povratnika općine Kladanj, UP „Mostovi Nade“ Modriča i UG “Vis” Tuzla.

 

Također, ugovore o subvencijama za Podršku povratku prognanih lica, u ukupnoj vrijednosti 45.000 KM, su danas potpisali i predstavnici privatnih preduzeća i poduzetnici. Na osnovu Javnog poziva sredstva su dobili ZR „Univerzal“, DOO „Drina Šped“, PJ Rača i TR „Palma“.

 

„Ukupno je planirano da za podršku privatnim preduzećima koja zapošljavaju povratnike ove godine dodijelimo 72.000 KM. Nažalost na javni poziv se nije javio dovoljan broj poduzetnika i preduzeća koji bi zaposlili povratnike, tako da smo za ove namjene izdvojili 45.000 KM“ istakao je ovom prilikom ministar Ništović, dodao da se radi o skromnim sredstvima, te istakao nadu da će u narednom periodu stanje u Budžetu Tuzlanskog kantona biti povoljnije kako bi se za povratak mogla izdvojiti značajnija sredstva.

Odjeljenje za informisanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: