Potpisan sporazum o uspostavljanju Omladinske banke u Općini Kalesija

Fondacija tuzlanske zajednice potpisala je sporazum sa Općinom Kalesija o partnerskoj realizaciji projekta “Omladinska banka-aktivni mladi” i uspostavljanju Omladinske banke Kalesija.  Općina Kalesija  je finansijski podržala osnivanje i uspostavljanje fonda za podršku inicijativama mladih, kako bi se poboljšali uslovi življenja u ovoj općini.

 

Omladinska banka  podstiče omladinski aktivizam i podržava ideje formalnih i neformalnih grupa mladih.  Na poseban način uključuje mlade, od 15 do 30 godina, u život zajednice, te ih motiviše na učešće u pozitivnim promjenama. Neposrednu korist od postojanja Omladinske banke imaju mladi članovi Odbora Omladinske banke koji jačaju svoje kapacitete istraživanjem potreba u zajednici i učeći se timskom donošenju odluka o finansijskog podršci  inicijativama mladih. S druge strane, podjednaku korist imaju mladi ljudi koji sa svojim idejama ili inicijativama za dobrobit zajednice apliciraju na sredstva. U oba slučaja, mladi imaju priliku da svojim volonterskim doprinosom učestvuju u kreiranju pozitivnih promjena u zajednici.

Prve aktivnosti Omladinske banke Kalesija započet će animiranjem i uključivanjem mladih u Odbor Omladinske banke, a prvi krug podrške projekata mladih  bit će implementiran od septembra 2012. godine.

Fondacija tuzlanske zajednice na ovaj način, pomaže omladinsko organizovanje i umrežavanje mladih na području tuzlanske zajednice, podstiče volonterstvo i društveno angažovanje mladih u aktivnostima za opštu društvenu korist.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: