Poruka s Tuzlanske kapije: Nikad nećemo prestati s gonjenjem zločinaca

1U eksploziji granate, koja je upućena sa položaja tadašnje Vojske RS na planini Ozren, ubijena je 71 osoba prosječne starosne dobi od 23 godine, dok je više od 200 osoba teže ili lakše ranjeno.

“Nikada nećemo prestati s gonjenjem ratnih zločinaca. Znamo da je jedna osoba osuđena za ratni zločin na Kapiji, to je Novak Đukić, ali mi čekamo i presude njegovim nalogodavcima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću. Također, očekujemo da svi oni koji su učestvovali u ovom gnusnom činu budu kažnjeni. Ponavljam, nikad nećemo prestati s gonjenjem ratnih zločinaca, a 25. maj 1995. godine je najtužniji dan u historijiTuzle”, rekao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Porodice i prijatelji poginulih na Kapiji od jutarnjih sati su dolazili u Aleju mladosti. Njima svaki 25. maj budi uspomene na ratni četvrtak 1995. godine. U sjećanju im je ostao sunčan proljetni dan, završnica rukometnog prvenstva BiH u dvorani Mejdan i, nažalost, eksplozija granate u 20:55.

“Mnoge su priče već ispričane, ali mene najviše boli činjenice da mladi o zločinu na Kapiji gotovo ništa ne znaju. Plašim se da za 10 ili 15 godina sve ovo ne padne u zaborav”, kaže Ines Hadžimustafić, tetka najmlađe žrtve Sandra Kalesića, koji je ubijen kad je imao nepune tri godine.

Vijence i cvijeće su položili roditelji i članovi porodica, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, načelnik Jasmin Imamović, delegacije Općinskog vijeća, Skupštine TK, Vlade TK, sportske ekipe i mnogi drugi. U 13 sati na Kapiji bit će održana komemoracija, a u 20.55 oglasit će se sirene. U Tuzli se 25. maj nekada slavio kao Dan mladosti, a od 1995. godine pa zauvijek bit će Dan žalosti.

 

(klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.