Porezna uprava FBiH: Samo jučer izvršeno 290 inspekcija, kazne skoro pola miliona KM

Porezna uprava Federacije BiH je 25. maja 2016. godine izvršila ukupno 290 inspekcijskih nadzora, uz maksimalno  korištenje svih raspoloživih ljudskih i tehničkih resursa.  Akcijom  je obuhvaćena 61 općina na prostoru Federacije BiH .

U  toku inspekcijskih nadzora  inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su  93 neprijavljena radnika, 30 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa i 95 poreznih obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnih uređaja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti izdati su prekršajni nalozi sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 478.100,00 KM.   Zapečaćeno je 85 objekata.

– U toku ovih aktivnosti bilo je nekoliko slučajeva onemogućavanja službenih lica u vršenju svojih dužnosti, te su postupci okončani uz asistenciju policije.

Porezna uprava FBiH u skladu sa svojom nadležnošću  i nalogom Vlade FBiH, u cilju sprječavanja sive ekonomije je u vremenskom periodu od mjeseca novembra 2015. godine do danas  izvršila ukupno 4.014  inspekcijskih nadzora, što je imalo za posljedicu prijavljivanje 1.436 radnika koji su radili na crno. Zbog utvrđenih nepravilnosti u ovim aktivnostima zapečaćeno je ukupno 844 objekta i izrečeno novčanih kazni u iznosu od 5,5 miliona KM – kažse se u saopćenju Porezne uprave.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: