Porezna uprava FBiH izvršila 303 inspekcijska nadzora i izrekla kazne u visini od 400.000 KM

Porezna uprava Federacije BiH je 3. novembra 2016. godine, na prostoru Federacije BiH, izvršila ukupno 303 inspekcijskih nadzora. Inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni porezni obveznici svih djelatnosti, između kojih su ugostiteljske, trgovinske, privatne apoteke, uplatna mjesta priređivača igara na sreću i druge.

U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 44 neprijavljenog radnika i 18 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 34 objekta i izdato je 144 prekršajnih naloga, sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 399.750,00 KM.

Pozivamo porezne obveznike da teško zarađeni novac ne troše na plaćanje kazni i kamata već da posluju legalno, a novac da koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima…Ne ostvarujte kratkoročne dobitke za veće dugoročne gubitke.

Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima.

“Porezna uprava svoj uspjeh ne želi mjeriti time koliko ste platili kazni ili koliko je zapečaćeno objekata. Naš i vaš uspjeh će biti na zavidnom nivou kada vi sami budete prijavljivali i plaćali porezne obaveze, a Porezna uprava što manje primjenjivala sankcije. Cilj Porezne uprave je da svaki porezni obveznik izvršava svoje porezne obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika, odnosno da postupa u skladu sa poreznim i drugim propisima FBiH, da bude partner poreznim obveznicima, a ne da ih kažnjava”, navodi se u saopćenju Porezne uprave FBiH.

Porezna uprava FBiH nastavit će aktivnosti na kontroli i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone, kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima.

 

Porezna uprava FBiH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.