Poplavljeno zemljište od Živinica do Gračanice, u Teočaku i Sapni aktivirana klizišta

Usljed obilnih padavina, povećana je većina vodotoka, a na području općine Kalesija i dalje je u prekidu putna komunikacija, Kalesija Centar – Gojčin.

U pitanju je dugogodišnji problem, jer svaki put prilikom većih količina padavina dolazi do izlivanja vode ispod nadvožnjaka, kod pruge i Gradske dvorane u Kalesiji, zbog čega je nemoguć prolaz za putnička vozila. Saobraćaj od Kalesije prema Jelovom Brdu i Gojčinu je preusmjeren alternativnim putnim pravcem preko pružnog prijelaza u Prnjavoru.

Nakon što je jučer zbog veće količine padavina rijeka Spreča u Kalesiji počela plaviti priobalno područje, sa prestankom padavina jutros se Spreča počela postepeno povlačiti u korito. Nivo rijeke Spreče jutros iznosi oko 170 centimetara, što je za nekih 30 centimera manje od opasnosti od poplava.

Zbog obilnih padavina posljednjih nekoliko dana, na području sliva rijeke Spreče nadošle su rijeke ali i lokalni potoci.

U Sprečkom polju poplavljeno je više stotina hektara plodne oranice, posebno u Doboj Istoku, Gračanici, Lukavcu i Živinica. Klizišta su se pojavila u općinama Teočak, Sapna i Čelić.

Rijeka Spreča se izlila i priobalno je poplavila oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta cijelom dužinom od Miričine do Stjepan Polja, na području općine Gračanica, navodi se u izvještaju Kantonalnog operativnog centra civiline zaštite TK.

Na području općine Živinice došlo je do izlijevanja rijeke Spreče u naslju Ciljuge i plavljenja oko 15 ha poljoprivrednog zemljišta.

Također na području MZ Barice, u naselju Suha, Spreča se izlila i poplavila oko 15 ha poljoprivrednog zemljišta. Za sada nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

Rijeka Spreča se izlila iz korita i poplavila oko 200 ha poljoprivrednog zemljišta, u općini Doboj Istok.

U MZ Jasikovići, na području općine Teočak, pokrenuto je klizište, koje ugrožava jedan stambeni objekat. U općini Sapna, reaktivirano klizište u naselju Nezuk, koje ugrožava jedan stambeni objekat.

U općini Čelić aktivna su tri klizišta u MZ Brnjik, klizište ugrožava mjesno mezarje i put koji vodi do istog u MZ Drijenča, klizište ugrožava odvijanje saobraćaja na nekoliko lokalnih puteva, a u MZ Sitari, klizište ugrožava nekoliko stambenih objekata.

Stanje na cijelom području TK budno se prati.  U svim općinama mobilne su dežurne ekipe civilne zaštite kako bi u slučaju potrebe pristupile zaštiti imovine i ljudi.

 

 

Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: