Ponovo proradila “francuska veza“?

Na području Tuzle, Zvornika, Kalesije, Sapne, Živinica i Gornjeg Vakufa privedeno 10 osoba koje se dovode u vezu sa ilegalnim prebacivanjem bh. državljana u zapadnoevropske zemlje .

U akciji FUP-a, MUP-a RS-a, te policija Tuzlanskog i Srednjobosanskog kantona danas je na području Tuzle, Zvornika, Kalesije, Sapne, Živinica i Gornjeg Vakufa uhapšeno 10 osoba koje se dovode u vezu sa organizovanim krijumčarenjem državljana BiH u zapadnoevropske zemlje, prije svega u Francusku i Švicarsku.
3.000 KM po osobi

Među privedenima su, kako saznajemo, Muradif Hamzabegović, zvani Hamzabeg i njegova supruga Sena, nastanjeni u Tuzli, te Nermin Brčaninović i Slaviša Bošković, zvani Kićo i njegova supruga Željka iz Živinica, Samir Ravančić, Selvedin Mustafić, Murat Muratović, te izvjesni Senad iz Srebrenika… Oni su odranije poznati policijskim agencijama u BiH.

“Ne možemo govoriti o imenima. Takav je zahtjev postupajućih tužitelja“, kratko nam je kazao Boris Grubeši, portparol Tužilaštva BiH, dodajući da je akcija počela jučer u šest sati. U Tuzli je uhapšn Hmzabegović a svom autootpadu, ok su, prema policijskim izvorima, Braninovići Boškvić privedeni na području općine Živinice, gdje su se navodno, ne koliko godina, bavili preprodajom ilegalno uvezenih automobila. U isto vrijeme, pripadnici specijalne policije su na području Kalesije, Zvornika, Sapne i Gornjeg Vakufa pretresali objekte i privodili nekoliko osoba. Inače, Tužilaštvo BiH istragu u ovom predmetu vodi protiv osoba koje se sumnjiče da su tokom prošle i ove godine organizovano prebacivale državljane BiH u Francusku i Švicarsku, te da su za taj “posao“ uzimale i do 3.000 KM po osobi.

10.000 iseljenika?

Na vodno je “posao“ išao preko Hrvatske, najčešće Rijeke. Tako je, prema saznanjima istražitelja, BiH na pustilo nekoliko desetina

osoba, mada nije isključeno ni da se radi o nekoliko hiljada ljudi,

koji su granice prešli po receptu oprobanom u 2005, kada je Tuzlanski kanton potresla afera francuska veza. Tada su u krijumčarenju ljudi u Francusku učestvovala i dva policijska službenika MUP-a TK-a, Bekir Alibašić i Nermin Karasuljić, a među organizatorima spominjao se i jučer uhapšeni Hamzabegović. Iako hapšeni, Alibašić i Karasuljić nikada nisu procesuirani, a navodno je Alibašić, nekoliko mjeseci po puštanju na slobodu, pobjegao u Belgiju. Tih godina u Francusku je otišlo oko pet hiljada naših državljana, najčešće Podrinjaca, a procjene govore da je u proteklih deset godina, posredstvom francuske veze iz BiH iselilo 10.000 ljudi.

A.Šećkanović/Oslobođenje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: