Ponovo prekinuta konstituirajuća sjednica Skupštine TK-a

Kontituirajuća sjednica Skupštine TK je prekinuta, jer se nije moglo izabrati rukovodstvo. Demokratska fronta, uprkos postojećem sporazumu sa SDA na federalnom nivou, nije željela podržati Senada Alića, kandidata SDA za predsjednika Skupštine TK-a. Umjesto toga nude formiranje tzv. koncentracione vlade u kojoj bi učestvovale sve parlamentarne stranke.

Skupštinski zastupnici naložili su premijeru TK Bahariji Umihaniću da do petka predloži rebalans budžeta kako bi se obezbijedila sredstva za isplatu jednokratne novčane pomoći za oko 700 radnika okupljenih u Sindikatu Solidarnost i radnike Aide. Potrebno je oko 300.000 KM iz buždeta Tuzlanskog kantona da bi se ova pomoć isplatila, ali nije precizno definisano hoće li ona biti 400 KM, koliko su tražili radnici.

Ovo je epilog današnjih protesta radnika unuištenih preduzeća ispred zgrade BKC-a u Tuzli.

Više stotina radnika propalih firmi sa područja Tuzlanskog kantona danas ranije blokiralo je raskrsnicu na sjevernoj magistrali kod Fabrike obuće “Aida”.

Radnici su se prethodno okupili ispred zgrade Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, gdje se održava nastavak konstitutivne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona.

Veliki broj policajaca nalazio se oko Bosanskog kulturnog centra, dok je na ulazu bio formiran kordon policije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: