Ponovo bez dogovora SDA i SDP-a: TUZLA ČEKA SARAJEVO

U Tuzli će se danas održati sjednica kolegija Skupštine TK. Prema prijedlogu dnevnog reda trebalo bi da bude utvrđen termin nastavka konstituirajuće sjednice kantonalne Skupštine. Osim toge, trebalo bi da bude utvrđen i termin održavanja sjednice hitnog karaktera Skupštine TK. Podjsetimo, prvi dio konstituirajuće sjednica Skupštine TK-a održan je  12.novembra, kada su novoizabrani poslanici posložili svečanu izjavu i primili uvjerenja  o poslaničkom mandatu.  Na nastavku  sjednice kantonalnog parlamenta  trebali bi se izabrati delegati za Dom naroda federalnog parlamenta, predsjednik i potpredsjednici Skupštine TK-a. Međutim, izbor novog rukovostva u Tuzlanskom kantonu ovisi od nove skupštinske većine, koju bi nezvanično trebali činiti poslanici SDP-a i SDA.

Oslobođenje navodi da  sastanak stranačkih vrhova kantonalnih ogranaka SDA i SDP-a Tuzla, održan u srijedu u Tuzli, nije rezultirao konkretnim dogovorom. Naime, tročlane stranačke delegacije usaglasile su se da neće birati predsjednika, odnosno potpredsjednika Skupštine TK-a, i predlagati delegate u Dom naroda iz reda Bošnjaka, sve dok stranački vrhovi, stacionirani u Sarajevu, ne postignu dogovor o koalicionom djelovanju.

“Moglo bi se reći da gledamo ka Sarajevu. Odluku smo donijeli zajednički, jer preuranjene odluke samo bi nam odmogle. Treba prvo vidjeti da li smo partneri u vlasti, pa tek onda dijeliti funkcije”, potvrdio je za Oslobođenje,  Bajazit Jašarević, član delegacije SDA. Pored Jašarevića, u ime SDA su pregovarali Ismet Osmanović i Rasim Omerović, dok su SDP-ovu delegaciju činili Sead Čaušević, Ramiz Zahirović i Slađan Ilić.

Nezvanično, Oslobođenje saznaje da je,  SDA ponudila da se održi vanredna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, kako bi se raspravljalo o rebalansu budžeta, te donijela odluka o privremenom finansiranju budžetskih institucija, no i to je, nakon kraće rasprave, odbijeno. Navodno je procurila informacija da bi Tihić i Lagumdžija do petka trebali razgovarati o eventualnoj koaliciji, te da tuzlanskim ograncima nije teško sačekati još nekoliko dana. Ionako su svi zakonski rokovi za konstituisanje kantonalne Skupštine već davno probijeni.

“Do petka ćemo znati termin narednog sastanka, na kojem će, vjerujem, biti nekih rješenja“, zaključio je Jašarević, ne želeći komentarisati navode da je zapelo oko njegovog imenovanja, s obzirom na to da SDA želi njega na čelu Skupštine, a SDP insistira na poštivanju odluke o konstitutivnosti naroda, ne odstupajći pri tom od pozicije kantonalnog premijera, koju bi trebao popuniti Sead Čaušević, po nacionalnosti Bošnjak, piše Oslobođenje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: