Poljoprivrednici zaprijetili: Isplatite dugovanja ili slijede protesti i blokade

Poljoprivrednici i proizvođači mlijeka s područja općina Kalesija, Živinice i Sapna zahtijevaju od kantonalnog i federalnog ministarstva poljoprivrede da im do 15.marta isplate zaostale poticaje za 2013., 2014. i 2015. godinu ili će u suprotnom uslijediti protesti poljoprivrednika i blokada svih saobraćajnica.

Također, traže da federalni ministar poljoprivrede, Šemsudin Dedić primi petočlanu delegaciju poljoprivrednika s područja TK-a, koji će mu predočiti zahtjeve u sklopu Programa za poticaje u poljoprivredi za 2016. godinu. Naglašavaju da su bili izostavljeni prilikom izrade nacrta pomenutog Programa.

Poljoprivrednici su još upozorili  na manjkavosti Zakona o obrtu,  u dijelu koji se odnosi na registraciju poljoprivrednika, a najavili su i mogućnost pokretanje tužbi zbog neisplaćenih šteta u poljoprivredi, nastalih usljed poplava i klizišta 2014. godine.

Muhamed Halilović, predsjednik udruženja poljoprivrednika je mišljenja da nadležna ministarstva poljoprivrede u TK-a i Vladi FBiH moraju imati više sluha za probleme sa kojima se suočavaju poljoprivrednici TK-a.

” Poljoprivrednici se suočavaju sa velikim problemima, a nadležne institucije ne poduzimaju nista da se prevaziđe ovako izuzetno teško stanje. Trebamo započeti sa proljetnom sjetvom, a još nismo dobili poticaje iz 2013.godine. Također, prilikom izrade Programa za ovu godinu niko nije pozvao poljoprivrednike iz Tuzlanskog kantona, koji imaju prijedloge za poboljšanje stanja u poljoprivrednoj proizvodnji. Zbog toga smo se danas okupili u ovolikom broju kako bi nadležnima poslali jasnu poruku da su poljoprivrednici nezadovoljni i da ih izdaje strpljenje. Ukoliko ne udovolje našim zahtjevima ne preostaje nam ništa drugo nego da izađemo na proteste”, rekao je Halilović.

poljoprivrednici 2

Iako se navršilo skoro dvije godine od elementarnih nepogoda, poljoprivrednici s područja TK, kojima je usljed poplava i klizišta uništen značajan dio gazdinstava i usjeva, još uvijek čekaju na naplatu štete. Mevludin Ikanovića za ovakvo stanje isključivo krivi Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva u Vladi TK-a.

„ Procjena šteta je odmah urađena i poljoprivrednici su davno trebali primiti novac. Međutim, problem je u kantonalnom ministarstvu. Zbog toga tražimo da ministar poljoprivrede u Vladi TK-a, zajedno s nama, prisustvuje sastanku kod federalnog ministra Zukića i da saznamo ko je u pravu i zbog čega je obustavljena isplata 1,5 miliona KM namjenjenih za štete u poljoprivredi na području TK-a. Pitamo se zbog čega 330 poljoprivrednika iz ovog Kantona, koji su pretrpjeli velike štete, još nije dobilo novac? Također, u TK-a se ne poštuje Zakon o izdvajanju za poljoprivredu. Umjesto 3,5 %, kako to Zakon nalaže, sada se izdvaja svega 0,90 % sredstava iz budžeta TK-a“, govori Ikanović.

Sastanku sa poljoprivrednicima prisustvovao je i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i bivši načelnik općine Kalesija, Rasim Omerović, koji je, kako kaže, predlegao konkretno rješenje za isplatu dugovanja poljoprivrednicima.

„Predlagao sam na sjednici da se dizanjem kredita izmire sve obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima, kako bi se od 2016.godine krenulo sa redovnom isplatom.  Kada za sve mogu dizati kredite, zašto ne mogu i za poljoprivredu. Također, Program za 2016. godinu izmijenjen je na štetu proizvođača mlijeka. Predloženi Program nije ni u skladu sa Strategijom koju smo usvojili 2015. godine, a u kojoj se kaže da će ove godine biti povećana sredstva u ovoj oblasti. Nažalost, nije došlo do povećanja, već su sredstva ostala na istom nivou kao i prošle godine“, naglašava Omerović i dodaje da će se i dalje zalagati da se ispravi nepravda prema poljoprivrednicima sa ovog područja.

Poljoprivrednici iz Kalesije, Sapne i Živinica su, na sastanku u hotelu „Košuta“ u Kalesiji još izrazili i nezadovoljnostvo odnosom nadležnih u općini Kalesija koji im nisu omogućili  održavanje sastanka u prostorijama BKC-a “Alija Izetbegović” u Kalesiji.

Poručili su predstavnicima vlasti da su ovoga puta odlučnu da istraju u svojim zahtjevima i da su spremni na masovne proteste i blokade Kantona i Federacije.

 

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: