POLJOPRIVREDNICI U KALESIJI I DALJE NA "ČEKANJU"

Problem uvođenja u posjed 231 poljoprivrednog proizvođača, koji su potpisali ugovor o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta, nije riješen ni nakon današnjeg sastanka u Kalesiji. Nakon što je svaka od zainteresiranih strana iznijela svoj stav sastanak je završen bez konkretnih zaključaka. Načelnik općine Kalesija, Rasim Omerović je ostao pri stavu, koji je ujedno i zaključak Općinskog vijeća, da Ministarstvo poljopivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi TK-a  riješi problem dodjele u zakup državnog poljopoprivrednog zemljišta na području općine Kalesija, kako bi se zemljište privelo namjeni, a najkasnije do početka jesenje sjetve.

 

– Općina Kalesija je svoj dio posla završila početkom godine, a  Ministarstvo potpisalo ugovore sa poljoprivrednicima, koji više od pola godine ne mogu da uđu u posjed. Grupa nezadovoljnih građana, među kojima ima i onih koji nisu čak ni aplicirali za zakup zemljišta i dalje obrađuju parcele onih poljoprivrednika kojima je zemljište dodijeljeno. Mi samo tražimo od resornog Ministarstva da provede svoju odluku i ljude sa kojima su potpisani ugovori uvede u posjed, kazao je načelnik Omerović i dodao da će ukoliko se u skorije vrijeme ne pronađe rješenje Općina Kalesija tužiti sve pojedince i institucije koji ne žele da riješe ovaj problem.

Međutim, pomoćnik ministra za poljoprivredu, Samid Šarac je kazao da resorno Ministarstvo,bez aktivnog uključenja svih nadležnih institucija, nije u stanju zakupce uvesti u posjed.

–         Imamo situaciju da neki poljoprivrednici već godinama obrađuju određene parcele i ne žele izaći iz posjeda. Od ukupno 231 poljoprivrednika sa kojima smo potpisali ugovor o zakupu, samo njih 102 smo uveli u posjed. Svi ostali zakupci su na velikom gubitku jer nisu u mogućnosti obrađivati zakupljeno zemljište, koje trenutno obrađuju drugi ljudi.  U martu ove godine smo pokušali uvesti u posjed i ove zakupce, ali nas je  dočekala grupa nezadovoljnih poljoprivrednika, koji smatraju da su oštećeni i uz prijetnju upotrebe fizičke sile onemogućili nas da  završimo posao. Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nema  kapacitete niti mogućnosti da bez koordinacije sa drugih nadležnim  institucijama riješi ovaj problem, koji je najizraženiji na području općine Kalesija, kazo je Šarac.

Sastanak koji se u pojedinim momentima pretvorio u žučnu raspravu, koja je bila na granici svađe između predstavnice Pravobranilaštva TK-a i općinskog načelnika, protekao je u konstataciji neusaglašenih zakona o ovom pitanju i prebacivanju odgovornosti s jedne na drugu instituciju. Ipak, zajednički stav svih učenika sastanka bio da su zbog ovakvog stanja  najugroženiji poljoprivredni proizvođači koji, zbog nemogućnosti ulaska u zakupljeno zemljište ostali bez hrane za veliki broj grla, koja se nalaze na njihovim farmama. Također, naglašeno je da postojeća zakonska regulativa po pitanju gospodarenja poljoprivrednim zemljištem nije dobra, jer lokalna zajednica, koja ima najveći interes za rješavanje ovog problema nema adekvatne mehanizme i praktično je prepuštena dobroj volji viših nivoa vlasti.

Problem sa zakupom državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine Kalesija datira od početka ove godine kada je nakon raspisivanja javnog poziva prvostena komisija općine Kalesija izabrala najpovoljnije ponuđače za zakup zemljišta. Poljoprivrednici nezadovoljni ovakvom raspodjelom, njih ukupno 67 uputili su žalbe drugostepenoj komisiji, koja je prihvatila samo tri žalbe. Nakon toga Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK-a je potpisalo ugovore sa zakupcima, koji još uvijek nisu uvedeni u posjed. Međutim, nezadovoljni poljoprivrednici  ne žele izaći iz posjeda koje obrađuju nekoliko godina, jer smatraju da su oštećeni, prilikom rada prvostepene i drugostepene komisije, koja je, po njihovom mišljenju, favorizirala određene poljoprivredne proizvođače i neka preduzeća koja se bave ovom djelatnošću. S druge strane u općini Kalesija tvrde da je kompletan postupak dodjele u zakup državnog zemljišta proveden u skladu sa zakonom i da su, u skladu sa raspoloživim zemljištem, nastojali zadovoljiti sve zainteresirane strane.

Bez obzira na konačan ishod ovog problema,  jasno je da su na najvećem gubitku poljoprivredni proizvođači, koji nisu u mogućnosti obrađivati zakupljeno zemljište, a mnogi od njih će ostati i uskraćeni za podsticaje u ovoj godini.

Sastanku u Kalesiji, iako su uredno pozvani, nisu se odazvali ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ministar MUP-a, glavni kantonalni insektor i članovi Komisije za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Skupštine TK-a, za koje je načelnik Omerović kazao da zbog politizacije ovog problema ne žele da riješe problem zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u Kalesiji.

 

FOTO:

M.Zulić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: