Poljoprivrednici traže reviziju državnog poljoprivrednog zemljišta u Kalesiji

Poljoprivrednici s područja općine Kalesija okupljeni u koordinaciju poljoprivrednih udruženja još jednom su ukazali na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Prema njihovim riječima, prioritetni pravci djelovanja poljoprivrednika u narednom periodu bit će usmjereni  u pravci instistiranja na reviziji zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, dosljednoj primjeni Zakona o budžetskim izdvajanjima za poljoprivredu i pomoći poljoprivrednicima čija su imanja i usjevi stradali u prošlogodišnjim poplavama.

Poljoprivrednici su na današnjem sastanku pohvalili rad izvršne i zakonodavne vlasti u Kalesiji, posebno u pogledu oslobađanja plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta i obezbjeđenja sredstava za pomoć poljoprivrednicima usljed elementarne nepogode.

Sadik Imamović, iz Udruženja poljoprivrednika  „Agroinkubator“ naglašava neophodnost revizije poljoprivrednog zemljišta, jer smatra da se značajan dio državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine Kalesija ne koristi.

– Kroz reviziju poljoprivrednog zemljišta riješili bi veliki dio naših problema. Imamo situaciju da dobar dio zemljišta trenutno propada, jer ljudi kojima je zemljište dodijeljeno ništa ne siju i ne obrađuju takvo zemljište. S druge strane imamo poljoprivrednike koji istinski rade, obrađuju zemlju, imaju farme i stoku, a  nemaju dovoljne količine zemljišta. Mislim da državno poljoprivredno zemljište treba uzeti od onih koji neće ili ne žele da ga obrađuju a dati onim poljoprivrednicima koji će takvo zemljište obrađivati, kaže Imamović i naglašava da su već pokrenute inicijative za stvaranje obrta kako bi poljoprivrednici ovim putem mogli aplicirati na određena sredstva kod nadležnih institucija.

Pored revizije, poljoprivrednici naglašavaju i potrebu za dosljednom primjenom Zakona o izdvajanju 3,5 % budžetskih sredstava namijenjenih za poljoprivrednu proizvodnju. Ističu da kantonalna vlast posljednjih godina konstantno krši zakon i izbjegavaju sprovesti svoje obaveze. Također, smatraju da je potrebno pojednostaviti procedure ovjere dokumentacije potrebne za poticaje.

Sastanku sa poljoprivrednicima prisustvovao je i Esad Čanić, predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija, koji je istakao da su općinske instiucije imale razumijevanja za probleme u poljoprivredi i da će i u narednom periodu nastojati da budu istinski servis za ovu kategoriju stanovništva

– Naša obaveza je da poljoprivrednicima pomognemo i da učinimo sve kako bi olakšali probleme sa kojima se suočavaju. Sve zaključke koje je Općinsko vijeće donijelo u proteklom periodu uspjeli smo realizovati i već na narednoj sjednici vijeća donijet ćemo Odluku o raspodjeli sredstava koja su isključivo namijenjena za sanaciju šteta nastalih tokom prošlogodišnjih poplava, rekao je Čanić. Posebno je naglasio da će tokom naredne godine Općinsko vijeće organizirati tematsku sjednicu na kojoj bi se govorilo o pravcima razvoja poljoprivredne proizvodnje na području općine Kalesija.

 

 

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: