Poljoprivrednici TK-a najavljuju proteste

Masovni protesti poljoprivrednika Tuzlanskog kantona, kako nam je jučer kazao Mevludin Ikanović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika TK, zakazani su za 19. oktobar u Tuzli.

Poljoprivrednici će na proteste izaći s mehanizacijom, što bi, sudeći prema najavama, moglo paralizirati život u ovom gradu. Enormne suše – Nama nije cilj blokada života u Tuzli, ali, s obzirom na to da je u Tuzli sjedište vlasti, koja ignoriše naše opravdane zahtjeve, mi proteste moramo održati u ovom gradu.

Tražili smo da se svi poljoprivrednici koji plaćaju zakup državnog poljoprivrednog zemljišta oslobode tog plaćanja za 2014. godinu zbog elementarne nepogode koja nas je zadesila, ali to se nije dogodilo.

Također, zbog enormne suše koja se dogodila ove godine tražili smo da se plaćanje zakupa državnog zemljišta umanji za 50 posto, ali i to niko ne želi da čuje, kao i za mnoge druge problemes kojimasmo suočeni ne svojom krivnjom – kaže Ikanović.

Podizanje tužbi Poljoprivrednike je posebno iziritiralo saznanje da donatorska sredstva u visiniod milion maraka, namijenjena poljoprivrednicima TK koji su pretrpjeli štete u prošlogodišnjim poplavama, jošstoje na računu Federalnog ministarstva poljoprivrede, a niko od njih nije ni marke dobio iz tih sredstava.

Uz proteste, poljoprivrednici najavljuju i podizanje tužbe protiv Ministarstva poljoprivrede TK zbog nepoštivanja zakonskih odredbi o izdvajanju 3,5 posto sredstava za poticaje poljoprivredi.

Prema najavama, nekoliko stotina poljoprivrednika će na proteste stići traktorima, kombajnima i drugim poljoprivrednim mašinama.

Aplikacije na čekanju

– Za donatorska sredstva apliciralo je 330 poljoprivrednika iz TK, ali krivnjom Ministarstva poljoprivrede TK i tadašnje takozvane ekspertne vlade iz tih sredstava nismo dobili nikakvo obeštećenje. Većina poljoprivrednika je po dva puta presijavala usjeve, o smanjenju prinosa i da ne govorimo, ali u našem ministarstvu kao da su bili i gluhi i slijepi na to. Ono što smo naknadno čuli je da se radilo o netačnim izvještajima koje je Kantonalno poslalo Federalnom ministarstvu poljoprivrede – navodi Ikanović.

 

 

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: