Poljoprivrednici TK-a najavljuju blokadu ulica

Koordinacija udruženja poljoprivrednika TK-a upozorila je nadležne, na federalnom i kantonalnom nivou, da će preduzeti drastične korake ukoliko im do polovine narednog mjeseca ne budu isplaćena dugovanja po osnovu poticaja za proizvodnju. Kazali su kako se još nisu oporavili od prošlogodišnjih poplava.

Poljoprivrednici TK-a razgovarali su s resornim federalnim ministrom o neisplaćenim poticajima zbog čega je ugrožena  proizvodnja na području ovog kantona.

“Četiri kvartala potražujemo za poticaj kada je u pitanju proizvodnja mlijeka.Tu je i tov, tu su priplodne junice. naravno tu je i kukuruz koji je djelimično isplaćen.Ovdje se radi negdje oko 6,5 miliona minimalno kada je u pitanju poticaj za mlijeko”, rekao je Toadik Imamović, dopredsjednik Udruženja Agroinkubator TK-a.

Još čekaju obećani, a nikad dobijeni najveći dio pomoći nakon prošlogodišnjih poplava,  zbog čega su bili prinuđeni da se, uz visoke kamate, zadužuju  kod mikrokreditnih organizacija.

Spremni su sačekati do polovine jula da nadležni osiguraju  novac za izmirenje obaveza. Ukoliko se to ne dogodi, najavljuju drastičnije mjere.

Najavljuju blokadu ulica i zgrada federalne vlasti poljoprivrednom mehanizacijom.

 

(Federalna TV)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: