Poljoprivredni poticaji prema spisku prioritetnih plaćanja

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Abdulah Zukić razgovarao je danas sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja sa područja Tuzlanskog kantona o mogućnostima isplate zaostalih poticaja iz 2015. godine, koji se finansiraju iz kantonalnog budžeta.

Isplata će, rečeno je ovom prilikom, biti u što kraćem roku a zavisit će od priliva sredstava u kantonalnu kasu. Ministarstvo poljoprivrede je sačinilo spisak prioritetnih plaćanja za proizvodnje među kojima su muzna grla, nasadi jagodičastog voća, kukuruz, kornišoni, gljive te regresirane kamate i povrat u visini od oko milion KM.

Prema riječima ministra finansija Jakuba Suljkanovića u naredna dva mjeseca bit će dat prioritet isplati poljoprivrednih poticaja a Tuzlanski kanton će se držati dinamike isplate kao i prethodne godine kada su poljoprivrednicima sa ovog područja, među prvima u FBiH, bili isplaćeni poticaji iz 2014. godine.

Ovom je prilikom  bilo riječi i o problemima s kojim se susreću poljoprivrednici TK kada su u pitanju neisplaćene nadoknada štete prouzrokovane poplavama u 2014. godini te raspodjela sredstava  sa Federalnog budžeta.

Budući da je Federalna vlada ovih dana usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava “Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima – Poticaj za poljoprivredu” utvrđenih Budžetom FBiH za 2016. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 65.800.000 KM, resorni kantonalni ministar je izrazio nadu da će uskoro uslijediti i planirano izmirenje dijela duga prema poljoprivrednicima sa TK.

O ovoj problematici bit će riječi i tokom službene posjete federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića koja će biti održana na poziv premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: