Policija od boraca oduzela benzin s kojim su namjeravali da se spale!

Dvojicu demobilisanih boraca pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo su dočekali na ulazu u Sarajevo i oduzeli im gorivo sa kojim su se planirali zapaliti ispred zgrade Vlade.

Reporterka N1 televizije, Tina Jelin-Dizdar, na Kobiljoj Glavi se susrela sa Šefikom Muminovićem i Džemailom Zahirovićem, dvojicom boraca, koji su jučer krenuli na put iz Živinica prema zgradi Vlade u Sarajevu, kako bi se zapalili.

Krenuli su, kako kažu, da se zapale pred Vladom FBiH ukoliko država ostane gluha na njihove zahtjeve.

Na pitanje kako se osjećaju, jednoglasno su odgovorili “Nikako!

Ne osjećamo se nikako, jedva stojimo na nogama, ali je Izetbegović poslao deset policajaca koji su nam oduzeli gorivo“, rekao je Šefik Muminović.

Ja od njega tražim malo. Ako me ne mogu penzionisati neka mi daju socijalno, neka mi zaposle dijete. Ja sam iz Rudnika Đurđevik otpušten dok sam bio na bolovanju, iako sam teški bolesnik. Sada su nas silom dočekali i silom su nam oduzeli gorivo. Nismo htjeli zapaliti zgradu, nego sebe“, rekao je Muminović za N1.

Njegov kolega, Džemail Zahirović, ogorčen je ljudima iz vlasti.

Niko nas nikada nije kontaktirao. Svi su se oglušili, šta se ovo dešava!? 11 članova porodica imam, pa dokle ovo ide. Poručujem svojim saborcima i demobilisanim borcima da vide šta je spremljeno za dva borca koji žele komad hljeba“, kazao je Zahirović i nastavio koračati prema centru Sarajeva.

Podsjećamo, dvojica bivših boraca tražili su pomoć s obzirom da ne mogu naći posao, ali njihove apele niko nije poslušao.

Prema njihovim riječima rat su proveli u rovu braneći svoju zemlju koja im danas ne želi pomoći.

Obojica su oboljela od PTSP-a te nisu ostvarili nikakva invalidska niti penzijska prava. Kazali su da će od čina samospaljivanja odustati jedino ako im nadležni omoguće život dostojan čovjeka.

N1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.