Pokušaji destabilizacije Vlade TK

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić izjavio je danas u Tuzli da, nakon nesuglasica u vezi sa imenovanjem članova Kadrovske komsije, nije zvanično podnio zahtjev za smjenu ministara u kantonalnoj Vladi, ali je upozorio da svako nepoštivanje dogovora između koalicionih partnera, ali i unutar SDA kojoj pripada, ugrožava rad Vlade.

Gutić je na konferenciji za novinare podsjetio da na prvoj sednici Vlade, a i juče na vanrednoj, nije ispoštovan dogovor koalicionih partnera, te Kantonalnog i Izvršnog obora SDA o imenima kandidata za Kadrovsku komisiju.

On je podsjetio da je juče imenovana Kadrovska komsija, kao pomoćno tijelo Vlade, jer se na samom početku rada Vlade Tuzlanskog kantona ukazala potreba za hitnim imenovanjem ove komsije.

Premijer je napomenuo da je struktura i sastav kadrovske komisije dogovoren između SDA, DF, BPS i Narodne stranke “Radom za boljitak”, s tim da SDA dobije dva člana, a ostale stranke po jednog i dodao da je uoči prve sjednice Vlade došlo do iznenadnih promjena.

“Kako ne bi došlo do problema na prvoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona, tačka dnevnog reda vezana za imenovanje komisije nije razmatrana, nakon čega su ponovo usaglašena imena komisije zajedno sa koalicionim partnerima, Kantonalnim i Izvršnim odborom SDA”, rekao je Gutić.

Prema njegovim riječima, na vanrednoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona pojedini ministri iz SDA i predstavnici DF-a nisu podržali svoje prijedloge, te su iznenada negodovali, čime su pokazali da nastoje destabilizovati i opstruisati rad kantonalne Vlade.

On je poručio da će, ukoliko se nastave opstrukcije u vidu kršenja dogovora i zaključaka, biti primoran da zatraži smjenu ministara koji zaustavljaju procese, kako bi Vlada Tuzlanskog kantona mogla nastaviti da radi u korist svih građana.

Ističući da zahtjev za smjenu ministara još nije zvanično podnio, Gutić je pozvao koalicione partnere i kolege iz SDA da nastave rad i poštuju dogovore, te istakao da očekuje da će navedeni problemi biti riješeni na zadovoljstvo svih.

On je ocijenio da “neko u samom startu pokušava da destabilizuje i njen rad učini neefikasnim”, nakon prvih pozitivnih koraka koje je napravila u načinu za povezivanje radnog staža za 75 radnika Fabrike obuće “Aida” i 75 radnika drugih privrednih društava.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.