Pokušaj ubistva ili samo povrede?

Iznošenjem završnih riječi jučer je u Kantonalnom sudu u Tuzli, pred Vijećem kojim predsjedava sutkinja Fetija Pašić, nastavljeno suđenje Edhemu Šaranu, koji je, 19. novembra, prošle godine u zgradi Općine Živinice teško ranio načelnika Općine Hasana Muratovića, te pritom izazvao opću opasnost. Naime, tužiteljica Jasminka Djedović prezentirala je tok suđenja posjetivši na izjave svjedoka, koji su jasno vidjeli da Šaran puca u Muratovića. Prema tim izjavama, primijetila je tužiteljica Djedović, Šaran je u načelnika pucao i nakon što je ovaj pao pod stol, što jasno govori da ga je želio usmrtiti. Zbog toga je optužba zatražila osuđujuću presudu.

S druge stra ne, advokatski duo Faruk Balijagić i Rifat Konjić, advokati odbrane, svoju završnu riječ su bazirali na procjeni psihičkog stanja optuženog, koji je, prema njihovom mišljenju, bio bitno smanjeno uračunljiv u vrijeme izvršenja krivičnog djela. Uz to, advokat Konjić je primijetio da Šaran nije pucao u vitalne organe, nego u udove, te se zbog toga ne radi o pokušaju ubistva, nego o nanošenju teških tjelesnih povreda.

“Pritom valja primijetiti da je oštećeni bio izložen čitavim tijelom”, pojasnio je advokat Konjić, pozivajući sud da Šarana proglasi krivim za na nošenje teških tjelesnih ozljeda, a ne za pokušaj ubistva. Prije završnih riječi svoju odbranu je iznio i optuženi Šaran, koji je uz izvinjenje načelniku Muratoviću zbog “nemilog događaja” napomenuo da se ne sjeća momenta kada je pucaou načelnika, te da nikada nije pomišljao da ubije neku osobu, pogotovo Muratovića. Pištolj je, prema vlastitom iskazu, nosio zbog sukoba sa Harisom Čokićem Sjevercem, koji mu je upućivao prijetnje. Šaran je, također, kazao da je imao trinaestogodišnji spor sa Općinom okobespravno izgrađenog objekta na gradskoj pijaci, a koji je bio u njegovom vlasništvu. Presuda Edhemu Šaranu biće izrečena u ponedjeljak u 14 sati.

Almir Šećkanović / Oslobođenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: