Podrška projektima koji dolaze iz kalesijskih škola

Međunarodna humanitarna organizacija World vision je, u saradnji sa lokalnom zajednicom, posljednjih godina realizovala niz projekta, koji su se ,uglavnom, odnosili na poboljšanje uslova u kalesijskim školama.

S ciljem sagledavanja mogućnosti za zajedničko učešće u implementaciji određenih projeklata u narednoj godini, predstavnici ove humanitarne organizacije su danas posjetili općinu Kalesija.

Sastanku su pored predstavnika World visiona,  Ismeta Mešića, načelnika po ovlaštenju i Suada Hasanovića, savjetnika načelnika,  još prisustvovali i  predstavnici kalesijskih osnovnih škola, koji su predložili nekoliko projekta u svojim školama, koje planiraju realizovati tokom 2016.godine.

Međutim, da bi se realizovali određeni projekti, uz podršku Wold visiona, potrebna je i pomoć lokalne zajednice.

Prema riječima Suada Hasanovića, savjetnika načelnika općinskog načelnika,  općina Kalesija je i do sada podržavala većinu projekata koji su dolazili iz kalesijskih škola, a to će činiti i u budućnosti, ali se sredstva za ove namjene moraju planirati kroz projekte koji dolaze iz Vijeća mjesnih zajednica.

– Ovih dana na području općine Kalesija u toku je rasprava po Nacrtu budžeta općine Kalesija za 2016. godinu. S obzirom da je obrazovanja u nadležnosti Kantona, općina Kalesija ne može kroz budžet planirati sredstva za naše škole. Međutim, predstavnicima škola smo predložili da se aktivno uključe u Nacrt izrade budžeta i da u svojim mjesnim zajednicama, tokom javne rasprave, kandiduju projekte koje planiraju raditi u idućoj godini. Nakon toga bi Vijeća mjesnih zajednica projekte iz svojih školskih područja mogli kandidovati kao vlasite i da ih kao takve predlože u budžet za iduću godinu, kazao je Hasanović.

Na sastanku je, također, dogovoreno da predstavnici kalesijskih škola ,pored podrške World visiona i općine Kalesija, za realizaciju značajnijh projekata trebaju zatražiti pomoć i od Vijeća roditelja i privrednika, kako bi se obezbijedili bolji uslovi za rad učenika u nastavnika u školama.

 

podrska obrazovanju 4 podrska obrazovanju podrska obrazovanju 2 podrska obrazovanju 3

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.