Podignuta optužnica protiv Lijanovića i Šerifovića, bivšem ministru godina zatvora

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je podiglo optužnicu protiv Jerka Ivankovića Lijanovića, Merseda Šerifovića, Suada Čamdžića i Stipe Šakića, zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu Tuzla na potvrđivanje, te je traženo produžavanje pritvora optuženima. Također, Tužilaštvo je tražilo da im se oduzme imovina koja je pribavljena krivičnim djelima.

Inače, kako je potvrđeno za Faktor, ranije je zaključen sporazum o priznanju krivnje sa Edinom Ajanovićem, bivšim ministrom u Vladi Tuzlanskog kantona, koji je osuđen na godinu zatvora.

Kada je u pitanju sadržaj optužnice, Lijanović se sumnjiči da je nakon preuzimanja funkcije ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, zloupotrebljavajući službeni položaj i ovlašćenja, postupajući suprotno interesima službe i odredbama zakonske i podzakonske regulative i propisa, organizirao udruženje u kojem su bili Čamdžić, Ajanović, Šerifović i druge njemu odane osobe iz strukture Narodne stranke Radom za boljitak.

Udruženje je organizirano kako bi uslovljavali poljoprivrednike u Tuzlanskom kantonu i Federaciji BiH, koji su bili korisnici ili potencijalni korisnici podsticaja u poljoprivredi, da njima isplaćuju polovinu uplaćenih podsticaja u gotovini, kao i da im sugerišu načine lažnog uvećanja vrijednosti kapitalnih ulaganja u poljoprivredi.

Radi se isplatama podsticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011., 2012. i 2013. godini, za sufinansiranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

U ovom periodu su, uslovljavanjem poljoprivrednika koji su im isplaćivali polovinu uplaćenih podsticaja u gotovini, sebi pribavili imovinsku korist u iznosu od oko 760.000 KM, te su također pokušavali da uslove poljoprivrednike i za veći iznos novca na što pojedinci nisu pristajali.

Podsjetimo, Lijanović i ostali su uhapšeni krajem septembra u akciji Federalne uprave policije, a po naredbi Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Optuženi Šerifović je kantonalni poslanik i potpredsjednik NS Radom za boljitak.

 

 

 

 

 

(S. K./Faktor.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: