PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV FIKRETA IBRALIĆA – MAČKA ZA POREZNE UTAJE

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Fikreta Ibralića zvanog „Mačak“, rođenog 15.06.1960. godine u Kalesiji, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

U optužnici se navodi da je Fikret Ibralić, kao direktor i odgovorno lice u pravnom licu “MAČAK COMPANY” d.o.o. Kalesija i PDV obveznik, u toku 2010. godine, u namjeri da izbjegne plaćanje PDV-a, u svom knjigovodstvu nije evidentirao prodaju sekundarnih sirovina svom kupcu, odnosno drugom pravnom licu, te za izdane otpremnice nije pravio poreski račun, već je prodaju vršio kao fizičko lice.

Prema navodim optužnice, optuženi postupajući suprotno Zakonu o PDV-u, u mjesečnim PDV prijavama nije prijavio i obračunao izlazni PDV u iznosu od 14.377,39 KM, koji iznos je stekao kao protivpravnu imovinsku korist i na taj način oštetio budžet BiH. Fikret Ibralić, se tereti da je kao odgovorno lice „MAČAK COMPANY“ d.o.o. Kalesija, izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, dajući lažne podatke o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa poreznih obaveza, čime je počinio krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: