Podaci Ujedinjenih naroda o poskupljenju hrane: Oboren rekord iz 2008.

Prema najnovijim podacima Ujedinjenih naroda (UN), globalne cijene hrane dostigle su prošlog mjeseca do sada nezabilježen nivo i oboren je rekord poskupljenja iz 2008. godine. Razlog tome je rast cijena šećera, žitarica i prerađevina od mesa.

Istovremeno, Međunarodna agencija za energiju upozorila je da postoji opasnost da se ponovi finansijska kriza iz 2008. godine, jer je cijena nafte opasno porasla.

Projekt-menadžer Sektora za makroekonomiju VTKBiH Igor Gavran navodi da se globalno poskupljenje uveliko odražava na našu zemlju i da je već poznato da je pred nama izuzetno teška godina.

– Neke druge zemlje moći će ublažiti posljedice, jer istovremeno s rastom cijena hrane raste i standard, odnosno primanja. Kod nas nije tako i građani će teško podnijeti stalni rast cijena hrane i energenata kojem se ne nazire kraj – kazao nam je Gavran.

Bez nereda

Stručnjaci UN-a procjenjuju da će nagli rast cijena hrane i nafte izazvati nerede slične onima u nekoliko zemalja iz 2008.

No, Gavran smatra da, bez obzira na sve, u BiH neće biti nereda, jer je, kako kaže, naš narod, očigledno, navikao šutjeti i trpjeti.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: