Početak izgradnje dijela saobraćajnice na regionalnom putu Živinice-Međaš

Načelnik Općine Živinice Asim Aljić, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić i direktor JU Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona Agan Delibajrić jučer su svečano ozvaničili početak radova na izgradnji dijela sobraćajnice na regionalnom putu R-469 Živinice-Međaš u naselju Dubrave Donje u Živinicama.

Radi se o projektu JU Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona koji podrazumijeva izgradnju saobraćajnice u dužini od 900 metara, u vrijednosti od 580.000,00 KM.

Rok za završetak radova je 70 dana, a izvođač radova je firma „RIAL – ŠPED“ d.o.o. Doboj Istok.

06.05.2016_2

“Tuzlanski kanton će ove godine kada je u pitanju izgradnja cestovne infrastrukture biti jedno veliko gradilište. Mi smo prije nekoliko dana na Vladi usvojili izvještaj Direkcije cesta TK-a za prošlu godinu i plan i program rada Direkcije za 2016. Godinu. Planirano je  oko 11 miliona KM investiranja u redovno zimsko održavanje i popravak i izgradnju novih saobraćajnica. Ova saobraćajnica čijem početku radova prisustvujemo je vrlo značajna za Tuzlanski kanton. Znamo da je ovo i rezervna saobraćajnica iz Tuzle prema Živinicama i dalje prema Sarajevu i Zenici. Na drugoj strani imamo naš međunarodni aerodrom Tuzla koji je stavljen u vrh prioriteta u radu Vlade kantona i ukoliko želimo da razvijamo dalje naš aerodrom moramo imati kvalitetnu saobraćajnicu kojom ćemo povezivati aerodrom sa centrom kantona, odnosno Tuzlom.”, kazao je premijer Bego Gutić.

“Ovo je jedan u nizu projekata iz plana i programa za 2016. godinu koji se realizuje na Tuzlanskom kantonu. Ovaj regionalni put povezuje dvije opštine a značaj se daje aerodromu u Dubravama koji ima poseban značaj za Tuzlanski kanton i cijelu BiH.”, rekao je direktor Direkcija regionalnih cesta Agan Delibajrić.

“Ovo su jedni od najvažnijih projekata Tuzlanskog kantona u kojem je uključena JU Direkcija regionalnih cesta TK-a, s tim da imamo aerodrom koji je u ekspanziji u kojem se povećava i broj putnika, a u šestom mjesecu imamo i početak transportnog prijevoza za Tursku, tako da ova cesta je jako važan projekat za TK, odnosno za čitav ovaj region.”, rekao je ministar Mirsad Gluhić.

“Ovaj projekat tražimo već dvije godine, trebao je biti prošle godine, međutim zbog administrativnih problema i žalbi oko izbora izvođača radova došlo je tek sad da se realizuje. Nikada nije kasno, ovo je vrlo važna komunikacija prema aerodromu i ovo je dobar vid saradnje lokalne vlasti sa Vladom TK-a i Direkcijom za regionalne ceste TK-a.”, kazao je načelnik Aljić.

Načelnik Općine Živinice Asim Aljić je sa direktorom Direkcije Aganom Delibajrićem i ministrom trgovine, turizma i saobraćaja Mirsadom Gluhićem posjetio i direktora aerodroma Tuzla gdje su razgovarali o još jednom projektu u MZ Dubrave Donje, od ulaza u aerodrom pa prema Živinicama. Finansijska sredstva za ovaj vrlo važan projekat obezbjeđena su u Direkciji za ceste TK-a a realizacija će, prema riječima načelnika Aljića, vjerovatno biti sledeće godine ili do kraja ove godine.

Načelnik Asim Aljić ovom prilikom se zahvalio menadžmentu Direkcije regionalnih puteva Tuzlanskog kantona i premijeru Begi Gutići za izbor ovih projekata za Općinu Živinice, te na izuzetno dobroj saradnji.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: