Počela s radom regionalna sanitarna deponija Crni Vrh

Nova regionalna sanitarna deponija na Crnom Vrhu kod Zvornika počela je s radom. Prve količine otpada su već odložene na deponiji.

Projekat izgradnje vrijedan više od 5 miliona dolara finansiran je kreditom Svjetske banke, a Vlada Srpske je podržala sufinansirajući u iznosu od 10 odsto na povučena sredstva.

Na regionalnoj deponiji koja ispunjava evropske standarde biće odlagan otpad iz Bratunca, Vlasenice, Šekovića, Srebrenice, Milića, Osmaka, Sapne, Kalesije i Zvornika. Ona će obezbijediti na duži period odlaganje otpada na ekološki prihvatljiv način.

aleksandar-vracevic-direktor-regionalne-deponije-zvornik

“Stvorili smo pretpostavku da u nekom sledećoj fazi iz ovog otpada izdvojimo korisne komponente koje možemo sekundarno prodati na tržištu za reciklažu, generalno smanjiti svu količinu otpada koja završi na području ovih naših opština”, izjavio je Aleksandar Vračević, direktor ЈP Regionalna deponija Zvornik.

Ugovori za korištenje usluga deponije su poslati komunalnim preduzećima iz osam lokalnih zajednica koji učestvuju u projektu. Među prvima ugovor je potpisan sa komunalnim preduzećem iz Osmaka koje će za godinu dana odložiti više od 500 tona otpada.

“To će možda biti mali procenat za deponiju, ali će biti značajan procenat za nas zato što to iziskuje fina sredstva u odnosu na naše kapacitete i na veličinu naše firme”, kaže Mladen Popović, direktor Komunalnog preduzeća “Rad – Spreča” Osmaci.

Zbog tehničkih detalja na pojedine potpise još se čeka. Komunalna preduzeća očekuju konkretnu pomoć lokalnih zajednica. Predstavnici istih nemaju dilemu, dobiće je, jer je pokretanje Deponije veliki iskorak.

“Znači riješavanje višedecenijskog problema odlaganja čvrstog otpada i jednu stavku više u razvoju turizma kao prioritetne grane u razvojnim strategijama opštine”, rekao je Miomir Šivčić, načelnik Odjeljenja za privredu i finansije Šekovići.

Kapacitet deponije je do 40 hiljada tona na godišnjem nivou, a ona će nesumnjivo doprinijeti i smanjenju broja divljih deponija na području regije Birač.

 

 

 

 

(RTRS)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: