Počela nova školska godina

Danas je počela nova školska godina na području Tuzlanskog kantona. Ove godine u školske klupe će na području Tuzlanskog kantona sjesti oko 39.000 osnovaca i oko 16.000 srednjoškolaca.

U Mješovitu srednju školu Kalesija ove školske godine upisano je 11 odjeljenja, što je jako zadovoljavajući broj ako se ima u vidu činjenica da je u većini škola mnogo manje upisanih učenika nego prethodnih godina. Također, ove školske godine u MSŠ Kalesija uvedena su i nova zvanja i zanimanja poput medicinskih tehničara i frizera.

Zbog smanjenog broja učenika u većini škola i ove godine se pojavio tehnološki višak nastavnog kadra. Iako je početkom avgusta raspisan konkurs za prijem nastavnika i stručnih saradnika u osnovnim i srednjim škoma TK u mnogim školama još uvijek nije okončana ova procedura.

Zbog toga su iz resornog ministarstva  uputili apel direktorima škola i svim kandidatima, učesnicima u konkursnoj i oglasnoj proceduri za prijem zaposlenika u školskoj 2016./2017. godini, u ustanovama obrazovanja, da u interesu učenika ne odugovlače sa okončanjem konkursne procedure, kako bi ista završila do 5.septembra.

Roditelji će i ove godine biti na mukama kada je u pitanju izdvajanje novca za udžbenike, kao i za svu ostalu potrebnu opremu za školarce.Dosadašnje cijene udžbenika trebale bi se zadržati i ove godine. Cijena kompleta udžbenika za osnovnu školu se u zavisnosti od razreda kreće između 40 i 140 KM, dok će roditelji za srednjoškolce morati izdvojiti od 180 do 190 konvertibilnih maraka.

Čestitke svim učenicima i prosvjetnim radnicima u povodu početka nove školske godine uputili su iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK-a i općine Kalesija, a Radio Feral želi svim učenicima mnogo sreće i što bolji uspjeh u novoj školskoj godini.

 

Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: