POBOLJŠANJE POSLOVNOG OKRUŽENJA U OPĆINI ŽIVINICE

Zivinice - snijeg 2U Živinicama je održan još jedan redovan sastanak u okviru IFC-ovog projekta „Poboljšanje poslovnog okruženja u Općini Živinice“. Tema sastnaka sa predstavnicima ove organizacije bila je definisanje obaveza Općine Živinice vezane za administrativne Odluke koje trebaju da se prilagode potrebama građana.

„Zbog  implementacije IFC-ovog Projekta „Poboljšanje poslovnog okruženja u Općini Živinice“ Odluku koja se tiče administrativnih taksi ćemo umjesto na narednoj sjednici Općinskog vijeća uvrstiti na dnevni red na sjednicu koja će se održati u maju mjesecu tekuće godine, a sve u cilju što kvalitetnijeg prilagođavanja ove Odluke našim strankama“, kazao je općinski načelnik Hasan Muratović.

U prvoj polovini decembra 2012. godine, Općina je potpisala Sporazum o saradnji sa International Finance Corporation – IFC kao znak zajedničke predanosti unaprijeđenju poslovnog okruženja i privlačenju investicija u Općinu Živinice.

IFC-ov Projekat „Poboljšanje poslovnog okruženja u Općini Živinice“ obuhvata pojednostavljenje administrativnih postupaka koje provodi Općina u cilju unapređenja poslovnog ambijenta, skraćenje potrebnog vremena fizičkim i pravnim licima u tim postupcima i unapređenje usluga, a samim tim smanjenje troškova i rizika poslovanja.

Dakle, ima za cilj privlačenje novih firmi iz zemlje i inostranstva, kako bi se povećalo zapošljavanje u Općini Živinice.

„Na Općinskom vijeću treba biti usvojena Odluka o prosječnoj cijeni koštanja jednog metra kvadratnog korisne stambene odnosno poslovne površine, zatim usvojili smo nove, strožije kriterije po pitanju zona unutar grada a to utiče i na smanjenje komunalnih naknada, tako da ćemo stvoriti jedan ambijent da je Općina Živinice najpovoljnija za ulaganja, ulagači koji dolaze u našu Općinu da kupuju zemljište, grade, otvaraju fabrike i preduzeća, i da znaju da je ovdje jeftiniji metar kvadratni zemljišta, renta, uređenje, komunalna naknada te administrativne takse. Mi u ovakvoj krizi moramo generisati zapošljavanje, povećati zapošljavanje kao najvažniji generator razvoja“, istakao je Muratović.

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja u Općini Živinice implementira IFC u partnerstvu sa Švedskom međunarodnom razvojnom agencijom (SIDA), Vladom Austrije i Općinom Živinice.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: