Pismo načelnika Rasima Omerovića ministru Enveru Bijediću

Ministar saobraćaja i komunikacija FBiH Enver Bijedić je nedavno, posjetio Kalesiju, gdje je obišao radilišta na magistralnom putu M4 Tuzla – Kalesija – Zvornik. Prvo je u Tojšićima obišao lokaciju na kojoj su nedavno okončani radovi na izgradnji potpornog zida, a potom je u Gornjim Raincima obišao radnike koji su i u ovim zimskim uvjetima izvodili radove na na izgradnji mosta. Sa njim u pratnji su bili i Ramiz Zahirović (SDP), poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH,  i Dževad Hadžić (SDP), poslanik u Skupštoni Tuzlanskog kantona.

Kalesijski načelnik Rasim Omerović je uputio otvoreno pismo ministru Bijediću kritikujući ga što je posjetu Kalesiji iskoristio u stranačke svrhe, te što nije zvanično posjetio Općinu.

U nastavku vam prenosimo tekst načelnikovog pisma:

112Poštovani ministre gospodine Bijediću! Neki mediji su objavili vijest da ste kao ministar u Vladi Federacije BiH, proteklih dana, tačnije 29.11.2013. godine, posjetili općinu Kalesija, tj. gradilišta na Magistralnoj cesti M-4 Tuzla – Kalesija i tom prilikom se susreli i razgovarali sa svojim stranačkim kolegama, bez ikakve najave legalno izabranim zvaničnicima, odnosno mačelniku općine Kalesija. Vlada F BiH i Ministarstvo na čijem ste Vi čelu ima prava i obaveze da realizira projiekte na magistralnim cestama širom FBiH, ali svakako u saradnji sa lokalnom zajednicom n ačijem se području realizira. Nama je naravno drago što se trenutno realiziraju dva projekta na ovoj cesti na području naše općine, a koji su prema svom oštećenju trebali biti mnogo ranije realizirani.

Vi ste svojom posjetom promovirali samo svoju partiju i kalesijskog SDP-ovca Dževada Hadžića, koi ničim nije pa ni jednom konvertibilnom markom doprinio razvoju Kalesije dugi niz godina. Kao načelnik općine Kalesija, sa ovom posjetom, čiji je prilog o posjeti čak dva puta emitiran, upoznat sam putem medija. jer nije realizirana posredstvom Općine. Kalesija je otvoren i slobodan grad za svakoga i svi dobronamjernici su dobro došli. Ali, postoji i red, pogotovo ako se u posjetu Kalesiji dolazi u svojstvu visokog zvaničnika. Vlade Federacije  BiH. Red je da se posjeta najavi Općinskom načelniku općine Kalesija i da se protokolom zajednički utvrdi i ista realizira. Nažalost. Vi, gospodine Bijediću, ili ne znate za takav  red, ili ne želite da ga poštujete. U svakom slučaju, to je vrlo nekorektno od Vas.

Druga je stvar, ako ste Vi dolazili u svojstvu visokog člana svoje partije; tada se niste morali ni najavljivati općinskim organima. Ali, isto tako, u tom slučaju nije se trebala posjeta ni najavljivati kao posjeta ministra u Vladi Federacije BiH, nego kao funkcionera SDP-a. Gospodine Bijediću, mi upravo očekujemo realizaciju započetih projekata sa ministarstvom na čijem ste čelu i iskreno se nadamo da neće biti  iskorišten u predizbornu kampanju, koja je izgleda već počela.” Stoji u otvorenom pismu Općinskog načelnika Rasima Omerovića.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: