PIJACA U ŽIVINICAMA NASTAVLJA SA RADOM

U ranim jutarnjim satima mehanizacija Javnog preduzeća „Komunalno“ Živinice prošla je ulicama grada i zaustavila se ispred zgrade općine Živinice, gdje se okupila i veća grupa nezadovoljnih radnika pijace i zaposlenika Komunalnog, zbog zatvaranja Gradske pijace.

Pijaca je zatvorena krajem prošle sedmice zbog niza propusta koje je uočila kantonalna inspekcija.

Tim povodom danas je u Živinicama održana i vanredna sjednica Općinskog vijeća.

Vijećnici su donijeli odluku kojom se daje ovlaštenje načelniku da da privremenu saglasnost na Odluku o pijačnom redu. To znači da će pijaca nastaviti sa radom, do daljnjeg.

Načelnik općine Živinice Hasan Muratović kaže da je regulacionim planom predviđena gradnja zatvorenog pijačnog prostora.

“Planiramo graditi savremeni objekt, u kojem bi se prodavale namirnice, mliječni proizvodi, voće i povrće. Na ostatku prostora gradit ćemo druge objekte”, kaže Hasan Muratović, načelnik Živinica.

Također je moguće da će gradska pijaca biti izmještena na novu lokaciju. Kako su kazali prodavači sa pijace, oni neće pristati na to premještanje, jer bi vlasnik te pijace Osman Kavgić, od njih otimao i ono što zarade.

Ipak, Vijećnici su stali u odbranu građana. U naredom periodu sve nadležne službe, i načelnik imaju obavezu da rješe pitanja imovinsko-pravnih odnosa, izrade projektnu i urbanističko-tehničku dokumentaciju, kao i da nađu rješenje za finasiranje i stvaranje minimalnih uvjeta za normalno funkcionisanje gradske pijace.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: