Penzionerima jedna penzija već ukradena!?

Penziju za juli još nisu dobili svi penzioneri u Federaciji BiH koji novac primaju putem pošta, iako je već 20 dana prošlo od kada se isplaćuju. Redakciji “Dnevnog avaza” jučer su upućeni brojni pozivi penzionera koji kažu da im je dosta maćehinskog odnosa prema njima. Napominju da je podjela penzija počela 8. avgusta i da još nisu dobili svoj novac te da se boje da im se na taj način pokušava ukrasti jedna penzija.

S obzirom na činjenicu da penzije konstantno kasne i da se isplata već sada razvlači i po 25 dana, kao i na katastrofalnu finansijsku situaciju u kojoj se nalazi Fond PIO/MIO koji je u deficitu 140 miliona KM, strah penzionera je, čini se, u potpunosti opravdan te je samo pitanje vremena kada će se isplata “preliti” u idući mjesec.

Pljačkaju i otimaju 

– Pošteno sam zaradila svaki dinar, radila da mi ne bi drugi morali davati. Po stare dane dočekala sam da mi djeca kupuju hljeb pred kraj mjeseca umjesto da ja unučadima dajem. Do sada sam penziju čekala do 18. u mjesecu, ovo je prešlo svaku granicu – kaže sarajevska penzionerka Fahrija Drkić.

Da su kašnjenja moguća, posebno isplate putem pošta, potvrdio nam je Mehmedalija Rapa, potpredsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH. On je kazao da Savez s poštama ima ugovor da novac nakon što im se uplati bude podijeljen u roku od 15 dana. Naglašava da je penzionerima odavno “voda došla do grla” te da stoga i izlaze na proteste 29. septembra, kada se na ulicama očekuje oko 40.000 penzionera.

Težak položaj  

– Posljednje informacije dobili smo 18. avgusta, kada nam je rečeno da je Fond uplatio posljednju uplatu prema poštama. Postoji sada mogućnost da pošte ili banke nisu stigle odraditi svoj dio posla. Penzionerima mnogo znači jedan dan, a kamoli pet ili više. Tolika kašnjenja i mogućnost „uzimanja“ jedne penzije su nedopustivi. Zato i izlazimo na ulicu jer ne možemo više tolerirati ovolika kašnjenja – kaže Rapa.

Isplata kasnila 33 dana

Penzije nisu dobili ni brojni povratnici u RS, penzioneri, iako im se sredstva uplaćuju putem banaka. Ovo nije prvi put da penzioneri iz RS, koji primaju novac iz Federacije, najduže čekaju na njega. Naime, određenom broju tih penzionera isplata je već kasnila 33 dana, tako da im je u šest mjeseci 2015. praktički “ukradena” jedna penzija.

Avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.