Penzioneri u FBiH za sada neće na proteste

Izvršni odbor Saveza udruženja penzionera FBiH odlučio je na današnjoj sjednici da za sedam do deset dana prolongira izjašnjavanje o protestima, dok ne dobiju pismenu garanciju od Vlade FBiH u vezi njihovih zahtjeva koji se, između ostalog, odnose na redovnost isplate penzija i usklađivanje visine penzije s troškovima života.

– Dobili smo pismeni akt iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku, a IO traži garanciju od Vlade. Protesti nisu ni zakazani niti otkazani, čekat ćemo još sedam do deset dana da dobijemo pismenu garanciju Vlade i da to što se garantira bude utkano u prijedlog novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru. U tom slučaju vjerojatno bi došlo do odgađanja protesta, a o tome bi trebalo ponovo obaviti konsultacije s predstavnicima kantonalnih saveza – kazao je Feni predsjednik Saveza Omer Omerefendić.

Radi se o šest zahtjeva koji je IO Saveza utvrdio na sjednici (uz prisustvo svih predsjednika izvršnih odbora kantonalnih saveza) 11. augusta ove godine, a među tim zahtjevima su da se penzije isplaćuju do petog u mjesecu, da ne bude smanjenja, kao i da se penzije svake godine usklađuju s rastom plaća i troškova života.

Ranije ovog mjeseca predstavnici Saveza udruženja penzionera FBiH razgovarali su s predstavnicima Vlade FBiH, a tada je ocijenjeno da su zahtjevi udruženja penzionera kompatibilni s nastojanjima Federalne vlade da stabilizira penzioni fond i da penzije budu redovno isplaćivane.

 

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: