Penzije će biti 5., a podjela će trajati najduže tri dana

U Zavodu penzijskog i invalidskog osiguranja Federacije BiH za isplatu avgustovskih penzija osigurana su 162 miliona maraka, čime je omogućeno da podjela novca za 407.126 penzionera počne 5. septembra, kako je to obećano iz Ministarstva za rad i socijalna pitanja, na čijem se čelu nalazi ministar Vesko Drljača.

Isti koeficijent 

Odluka o isplati penzija za avgust donesena je na posljednjoj sjednici Upravnog odbora Zavoda. Navedeno je i da će penzije biti obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše penzije ostaju nepromijenjeni. Ove aktivnosti pozdravili su i sami penzioneri, koji će nakon nekoliko godina konačno na vrijeme dobiti svoj zarađeni novac.

– Poštara smo prije znali čekati po 15 ili 20 dana. Iako živim na Grbavici u Sarajevu, prošle godine u ovo vrijeme penziju sam dobivala poslije 15. u mjesecu. Za nas penzionere puno znači kada znamo da će 5., kako nam je i obećano, naš novac biti u bankama ili poštama. Nama svaki dan znači, više nećemo gladovati – kazala nam je penzionerka Hajra Smajkić.

Dodala je da je u penziji već osam godina i da se do sada nikada nije desilo da penzionerima neko garantira sigurnost.

– Konačno imamo vlast koja je osjetljiva prema ovoj populaciji, koja je pokazala da im je stalo do penzionera – kaže Smajkić.

Ministar Drljača potvrdio je za “Avaz” da će isplata penzija teći bez ikakvih velikih kašnjenja.

Novac na računima

– Zaista smo se trudili da riješimo probleme penzionera, koliko god je to bilo u našoj mogućnosti. To je populacija koja zaslužuje da se prema njoj odnosimo korektno. Rekli smo da će novac biti uplaćen 5. u mjesecu i, evo, ispunili to. Podjela će trajati najviše tri dana. Za nas je svaki penzioner bitan, a to smo im pokazali time što je novac u banke i pošte legao isti dan svima – kazao je ministar Drljača.

Reforma sistema

Drljača je podsjetio da će Ministarstvo na čijem se čelu nalazi nastaviti da provodi reformu penzijskog sistema te da će se u što skorije vrijeme izboriti za novi zakon o PIO/MIO, koji će dodatno stabilizirati isplatu penzija, a penzionerima garantirati još veću sigurnost i veća prava.

– Stari zakon na snazi je već 18 godina. On je bio štetan za penzionere. Učinili smo sve da ga kroz zahtjeve Saveza penzionera prilagodimo korisnicima. Pomalo, ali sigurno vraćamo status penzionerima kakav zaslužuju. Počeli smo reforme, i provest ćemo ih do kraja – kazao je Drljača.

326,17 KM najniža penzija

434,90 KM  garantirana

2.174,48 KM najviša

 

Avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: