Pape otvoreno: Bilo je zadovoljstvo raditi ove dvije godine sa mojim igračima!

Selektor Safet Sušić nalazi se trenutno sa svojim saradnicima i igračima u Hotelu “Altis” u Lisabonu gdje priprema posljednje taktičke zamisli za revanš meč baraža protiv Portugala koji je na rasporedu 15. novembra u 22 sata po našem vremenu na velelepnom Stadionu “Svjetlost” u Lisabonu.

Piše: Bojan Selesković

– Moram reći i to posebno naglasiti da je sa mojim igračima pravo zadovoljstvo raditi. Sjajni fudbaleri, ali i sjajni ljudi, tako da sam u ove dvije godine koliko vodim reprezentaciju uistinu uživao u svom poslu. – govori Safet Sušić.

– Napravili smo veliki iskorak i šteta bi bilo da to ne kapitaliziramo plasmanom na Europsko prvenstvo tako da ćemo sigurno moji pomoćnici i ja, naravno i moji igrači uraditi sve kako bi smo izborili svoje mjesto na Euru 2012. Igrači su svjesni da samo maksimalnim zalaganjem i sa nikad većim trčanjem i borbom mogu osigurati sebi povoljan rezultat u Portugalu. – smatra legendarni Pape.

– Mnogi me pitaju zašto ne igram sa dva napadača, kada svi vide da je Džeki lakše igrati u napadu zajedno sa još jednim špicem, ali vjerujte prevelik bi bio luksuz, ali i rizik igrati sa dva špica kada u ekipi imaš tri isključivo ofanzivna vezna igrača plus Lulića koji i kada igra u odbrani dosta vremena provede u napadačkim zadacima. Igrao bih sa dva špica da nemam tako kreativan i ofanzivan vezni red, ali ponavljam, kada su tu Misimović, Pjanić, Medunjanin i Lulić, igrati sa dva špica ne bi bila garancija uspjeha. – konstatuje naš najuspješniji selektor svih vremena.

Selektoru Sušiću odmah po završetku žrijebanja u Krakovu i dobivanju informacije da ćemo svoje mjesto na europskoj smotri reprezentacija 2012. godine tražiti u mečevima protiv Portugala obezbijedili smo snimke posljednjih utakmica naših protivnika, a nismo ni slutili da će Sušić i njegovi pomoćnici toliko detaljno izanalizirati igru izabranika Paula Benta.

– Paklena su ekipa. U svakoj liniji imaju najbolje svjetske igrače. Ipak, i oni imaju svoje mane, a jedna od njih je da se brzo postanu nervozni ukoliko odmah na početku ne uspiju postići gol, te onda počnu griješiti u igri i ostavljati sve više prostora za protivničke napade. Upravo zbog takvog karaktera, oni na svom terenu često primaju više golova. S druge strane mi smo ekipa koja je u sedam utakmica primila samo jedan gol i to nikako nije zanemariva činjenica. – konstatuje Sušić.

Igrači imaju apsolutno povjerenje u Sušića, a kako i ne bi kada su sa njim ostvarili najveći bodovni saldo u jednim kvalifikacijama, ali napravili i najveći kontinuitet u kvalitetnim nastupima i rezultatima naše reprezentacije. Šta je tajna uspjeha?

– Ja sam ponosan na sve svoje igrače i imam apsolutno povjerenje u njih. Shvatili su da se do željenih rezultata može doći samo uz maksimalno zalaganje svih pojedinaca na terenu i ja im uvijek prije utakmice kažem kako moraju dati sve od sebe, ali što je najvažnije da si ne smiju dopustiti da nakon utakmice žale za nečim što su mogli, a nisu uradili na terenu, jer se u takvim momentima upravo postaje velikim igračima. – konstatuje Sušić.

– Utakmicu protiv Portugala moramo dočekati prije svega odmorni. Čeka nas 90, a možda i više minuta velike i neiscrpne borbe, tako da ponavljam da je najvažnije da se svi igrači odmore i budu fizički i psihički spremni za velike napore koji ih očekuju. – govori Pape i time najavljuje nešto lakši intenzitet sutrašnjeg treninga na “Estadio da Luz” stadionu.

Uz zahvalu selektoru na objektivno velikom unaprjeđenju kvalitete naše reprezentacije želimo mu nastavak uspješnog posla sa Zmajevima i tokom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. godine, na šta legendarni Pape sa osmijehom odgovara afirmativnim klimanjem glave.

 

(Reprezentacija.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: