OTVOREN SAJAM ŠLJIVE U GRADAČCU

U  Gradačcu je jučer na svečan način otvoren 38. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive. Svečanu sajamsku vrpcu su zajedno presjekli premijer Vlade F BiH  Nermin Nikšić, ambasador SAD u BiH Patrik Mun i Mujo Selimović, dugogodišnji oficijelni sponzor čija je MIMS-grupacija najveći izlagač na Sajmu.

I ove godine gradačački sajam poljoprivrede će biti mjesto prezentacije domaćih ali i inostranih potencijala. Ovogodišnji Sajam je, po ocjeni organizatora,  uspješniji po kvalitetu i broju izlagača od prethodnog.

Na oko 13.000 m2 predstavit će se 280 izlagača iz BiH i zemalja regiona,  poljoprivredni proizvođači, prerađivači voća i povrća, mesa, mlijeka i bezalkoholnih i alkoholnih pića. Na sajmu će biti proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, alata i mehanizacije, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava.

Premijer Vlade F BiH Nermin Nikšič, otvarajući najstariju specijalizovanu sajamsku manifestaciju u BiH, je istakao kako nema nikakvih dilema da će predstojeća četriri dana Sajma biti iskorištena za ugovaranje novih poslova i nastavka saradnje poslovnih partnera.

„Naročito mi je drago da je Sajam i ove godine zadržao međunarodni karakter. Tim prije što je praktično u cijelom svijetu ova godina obilježena teškom ekonomskom situacijom. Stoga posebnu poruku dobrodošlice šaljem svima koji u BiH dolaze kako bi investirali i ovdje otvarali nove poslove. Siguran sam da ćete ovdje naći pouzdane partnere u realizaciji vaših planova. Svi zajedno se moramo boriti za svako radno mjesto. Ako danas uspijemo osigurati uslove da otvorimo makar jedno novo radno mjesto, možemo reći da smo imali uspješan dan. Također, ako u ova četriri dana osiguramo nove poslove i otvorimo nova tržišta za naše proizvođače i prerađivače, možemo reći da smo imali uspješan sajam“, rekao je premijer Nikšić.

Direktor Gradačačkog sajma Husein Topčagić poželio je dobrodošlicu gostima i izlagačima, izražavajući nadu da će ovogodišnja sajamska menifestacija biti mjesto razgovora i dogovora o unapređenju razvoja poljoprivrede i prehrambene industrije.

„BiH je zemlja poljoprivrednih i prehrambenih potencijala. Sajam je prilika da te potencijale adekvatno prezentujemo, ali i da sa učesnicima unaprijedimo naša znanja i uspostavimo nove poslovne kontakte. Biće nam drago ukoliko Gradačac i ovaj Sajam doprinesu unapređenju u proizvodnji i preradi hrane, kao strateškom opredjeljenu naše države ali i zemalja u regionu“, rekao je direktor Topčagić.

Prisutnima su se još obratili ambasador SAD u BiH Patrik Mun, federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović, premijer Vlade TK Sead Čaušević i općinski načelnik Fadil Imširović.

Amarički ambasador u BiH Patrik Mun je naglasio kako uspjeh ovog sajma podcrtava da je poljorivreda među najvažnijim sektorima bh. ekonomije.

„Visokokvalitetni poljoprivredni proizvodi BiH daju konkurentnu prednost što se tiče izvoza u region i šire, te učešća na tržištu BiH. Poljoprivreda je važna ne samo kao izvor hrane, nego kao i pokretać ekonomije, kao sektor koji nudi posao i kao izvor nacionalnog ponosa. Naša FARMA projekat pomaže poljorivrednicima i proizvođačima da poboljšaju kvalitet svojih proizvoda, povežu u lance vrijednosti, plasiraju proizvode na tržište i izvoze na druga tržišta. Mi također provodimo i manje programe koji uključuju projekat povećanja nivoa znanja žena poljoprivrednica u Šekovićima, program pomoći uzgajivačima voća koji se odnosi na poboljšanje kvaliteta i kvanititeta proizvodnje i kreditni program za poljoprivredne proizvođače. U SAD smo poslali 80 državljana BiH na kratku obuku o poljoprivrednim temama “, naglasio je ambasador Patrik Mun.

Premijer TK Sead Čaušević je podcrtao da je kantonalna vlada izdvojila značajna sredstva u premiranje direktnih poljoprivrednih proizvođača ali i izrazio nadu da će se početi otvoreno govriti o zadrugarstvu i udruživanju, kako bi se lakše prevazišao problem plasmana tržnih viškova.

Upravo o stanju zadrugarstva u BiH trebalo bi se razgovarati u popodnevnim satima u konferencijskoj sali Gradačačkog sajma.

I općinski načelnik Fadil Imširović je ukazao na težak položaj poljoprivrednih proizvođača.

„U tom smislu od ovogodišnjeg, ali i budućih sajmova očekujem da postanu mjesto ne samo izlaganja proizvoda, već i mjesto ugovaranja poslova i rješavanja nagomilanih problema u poljoprivredi uopće“, istakao je načelnik Imširović.

Prije početka svečane ceremonije otvaranja, zvanične delegacije i goste na Kuli „Zmaja od Bosne“ dočekao je općinski načelnik Fadil Imširović.


SLUŽBA ZA INFORMISANJE GS

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: